járványhelyzet az iparban

2021.04.19. 07:00

Utánaérdeklődtünk, hogyan próbálják állni a sarat a vasi gyárak a pandémiában

A koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzés továbbra is terjed. Több megbetegedésről hallani a vasi gyárakból is. A nagy dolgozói létszámmal működő cégeknél érdeklődünk.

Tóth Kata

20210416 MAM gyár külső, Vaskeresztes, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Munkavállalóik hány százaléka van táppénzen Covid-19 betegség miatt? Milyen a fertőzöttségi arány? Megközelítette-e ez azt a mértéket, hogy felmerüljön az átmeneti bezárás lehetősége? Kényszerültek-e a megbetegedések miatt túlórára egészséges munkavállalóik? Vállalati szinten tesznek-e, és ha igen, mit a megelőzésért? – ezekre is rákérdeztünk.

Az Opel Szentgotthárd a koronavírus járvány kezdete óta a vállalatcsoport szakértői által kidolgozott, szigorú megelőzési protokoll betartása mellett működik, ami a megszokott óvintézkedéseken túl – arcmaszk, arcpajzs, rendszeres kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás – széleskörűen lefedi a napi működést, írta kérdésünkre Kaszás Zoltán, az Opel Szentgotthárd sajtófőnöke. Majd részletezte: külön szabályok élnek minden gyári tevékenységre, beleértve a munkába járást, vagy az étkezést is. A megelőzés jegyében minden kollégának naponta palackos ásványvizet biztosítanak, elkerülendő a csapok, ivókutak használatát. A gyárba csak azok a dolgozók léphetnek be, akik 14 napra visszamenőleg tünetmentesek voltak, ennek napi követéséhez külön mobilapplikáció áll rendelkezésre. A szabályok betartását napi auditok révén ellenőrzik. A kezdetektől támogatják az otthoni munkavégzést azokban a munkakörökben, ahol ez kivitelezhető: ez napi átlag 100 főt érint.

A Covid-járványhoz kapcsolódó hiányzásokat szintén napi szinten követik, elemzik. Januárban és februárban minimális Covid miatti hiányzással (1-2 eset) szembesültek. Március hónapban láttak emelkedést az esetek számában, azonban ez sem haladta meg a 20 főt átlagosan a közel 1000 fős állományból, beleértve a kontakt miatti karantént is. Áprilisban ezeknek az eseteknek a száma is jelentősen csökkent. Eddig szerencsére nem azonosítottak be gócpontokat, szórványosak az esetek, a biztonságos és egészséges működést nem veszélyeztetik. Vállalatcsoport-szinten is azt tapasztalják, hogy a megelőző intézkedések megfelelő betartása hatékonyan működik, esetükben már a napi élet részévé vált.

A vaskeresztesi MAM-Hungária Kft. munkavállalói közül jelenleg hatan aktív Covid-betegek, öten pedig valamilyen családi vagy munkahelyi érintettség miatt vannak karanténban. Március elején volt náluk a csúcs, amikor a betegség átlagosan 10 százalék fölé emelkedett, de volt olyan műszak ahol a 30 százalékot is megközelítette – tudtuk meg Pungor László minőségirányítási vezetőtől. Mint írta: a bezárás lehetősége nem merült fel náluk, mivel a folyamatos tesztekkel, az időben – és sokszor elsőként – meghozott intézkedésekkel sikerült kézben tartani a helyzetet. Az adminisztratív munkavállalóik home office-ban dolgoznak, csak az operációhoz feltétlenül szükséges létszám van jelen.

Arra is van példa, hogy egészséges munkavállalóik túlóráznak, de nemcsak a megbetegedések miatt, hanem, mert jelentősen megnőtt az érdeklődés termékeik iránt. A vezető arra is kitért: számos intézkedést vezettek be az elmúlt egy évben a megelőzésért. Szigorították a belépési szabályokat, kötelező a maszkviselés. Munkavállalóik alapvetően nem utaznak és nem fogadnak vendégeket. Folyamatos a helyiségek, kilincsek, közös terek és a munkahelyek fertőtlenítése. A munkavégzések helyén és az étkezőben plexi falakkal különítették el a munkavállalókat, eltolták a szüneteket. A műszakok nem találkoznak egymással. A vállalati buszjáratokat megnövelték, hogy ezzel a bejárás során is biztosítani tudják a távolságtartást, illetve a buszos utazás idejére FFP2-es maszkot biztosítanak. Oktatófilmek forognak a kijelzőkön, így felhívva a munkavállalók figyelmét a szabályok betartására. Január óta hetente biztosítanak lehetőséget a naponta bejáró 400 munkavállalónak az antigén gyorstesztre, múlt héten antitest-tesztet is végeztek – a vizsgálatot a teljes munkavállalói létszámnak elérhetővé tették. A tesztelést szerződött partnerük végzi. Szükség szerint PCR-tesztre is lehetőség van, amivel számos esetben éltek a védekezés gyorsítása és alapossága miatt. Az oltakozást plusz egy nap rendkívüli szabadsággal támogatják. Később nyitottak vállalati és akár térségi oltópont biztosítására is.

A Schaeffler Savaria Kft.-ről Gazdag András, a Schaeffler magyarországi vállalatainak HR Igazgatója tájékoztatott. „A járvány kezdete óta a Schaeffler Savaria Kft. kiemelt prioritásként kezeli a biztonságos és egészséges munkakörnyezet biztosítását. Minden szükséges intézkedést gyorsan meghoztunk, amely munkavállalóink biztonságát szolgálja. Természetesen mi is érezzük a 3. hullámot, fertőzöttségi arányunk azonban szerencsére alacsony. A járvány ellen hozott intézkedéseink hatékonyak.” – olvasható válaszában. Kollégáiknak gyorstesztet és PCR-tesztet is biztosítanak. A tesztek kiértékelése folyamatos, az eredményektől függően döntenek az intézkedésekről. A közösségen belül mindig mindenről transzparensen kommunikálnak kollégáik felé. „A járvány kezdetén gyorsan, következetesen cselekedtünk.

Központilag és helyi szinten is jöttek létre kríziscsapatok, akikkel közösen meghatároztuk és alkalmaztuk járványellenes intézkedéseinket. Bevezettük a maszk viselésének kötelezettségét, a távolságtartásra vonatkozó szabályokat, szigorítottuk a higiéniai előírásokat, ózon technológiával fertőtlenítjük a közösségi tereket és irodákat, minimalizáltuk a látogatók fogadását és az utazásokat, a megbeszéléseket online tartjuk meg, lehetőséget biztosítunk otthoni munkavégzésre, létrehoztunk egy új kommunikációs csatornát. Emellett felelős foglalkoztatóként proaktívan is cselekszünk.

Tavaly tavasszal életre hívtunk egy szociális támogatási programot, amelyet most ismét elérhetővé tettünk munkatársaink részére. Ennek keretein belül a gyermekeikre vigyázó, vagy beteg rokonaikat gondozó, munkából távol maradó kollégáink havonta bruttó 220 000 forint juttatásért cserébe otthon maradhatnak, ezen időszakra felmentjük őket a munkavégzés alól. Természetesen ők hiányoznak a munkahelyükről, de egy pillanatig sem haboztunk meghozni a döntést. Aki a jelen időszak terheit nem tudja megoldani családon belül, annak segítünk és segíteni is fogunk.” – fogalmazott válaszában a HR Igazgató.

Több forgatókönyvvel is készülnek, azonban amíg intézkedéseik megfelelően működnek, nem terveznek leállást. Magyar és nemzetközi kríziscsapatuk is gőzerővel dolgozik, napi szinten figyelemmel kíséri a fejleményeket. Számukra a kollégák biztonsága az első, tehát ha intézkedéseinket szigorítani, módosítani kell munkavállalóik védelme érdekében, haladéktalanul lépni fognak, írta.

Természetesen más vasi multikhoz is elküldtük kérdéseinket. Többször azzal szembesültünk, hogy a helyi médianyilatkozat kizárt, központi engedélyezés kell a válaszokhoz, ami hetek alatt fordul meg, így a válaszok már lehet, hogy nem az aktuális helyzetet tükrözik. Az egyik HR-vezető általánosságban annyit mondott: az országos tendenciát követi arányaiban Covid-fertőzött munkavállalóik száma, ami jelenleg sok, de még a kezelhető határon belül van, 5-7 százalék körül. Nagyon bíznak abban, hogy a következő napokban negatívba fordul. A megelőzés és a védekezés tekintetében minden lehetséges módszert bevetnek: távolságtartás, maszkviselés, fertőtlenítők kihelyezése, étkező plexi fallal elválasztva stb. Általánosan nem, csak eseti jelleggel tesztelnek.

Kiemelt képünkön: Az oltakozást plusz egy nap rendkívüli szabadsággal támogatják a MAM-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában