Kevesebb kamion érkezett

2021.04.09. 14:00

Utánajártunk, milyen volt a pandémia alatt a forgalom a Vas megyei határátkelőhelyeken

Milyen volt az elmúlt évi forgalom a Vas megyei határátkelőhelyeken, mióta ellenőrzés és beléptetés van? – erről kértünk tájékoztatást a rend­őrségtől.

Merklin Tímea

A legnagyobb forgalmat tavaly is a rábafüzesi (képünkön), a kőszegi és a bucsui átkelőhely bonyolította

Fotó: VN-arhcív

A Vas Megyei Rendőr-Főkapitányságtól azt a választ kaptuk, hogy feladataik között kiemelkedett a határellenőrzés ideiglenes visszaállításának megszervezése, az ellenőrzést végző állomány ellátásának biztosítása és a részleges megyei csapatszolgálati törzs működtetése.

A 2019. évhez viszonyítva az illegális migrációhoz kapcsolódó embercsempészés bűncselekmény vonatkozásában és az elfogott illegális migránsok száma tekintetében tavaly jelentős növekedés volt tapasztalható. Az elfogott illegális migránsok főként szír, afgán és iraki állampolgárok voltak.

A legnagyobb forgalmat tavaly is a rábafüzesi (képünkön), a kőszegi és a bucsui átkelőhely bonyolította
Fotó: VN-arhcív

A koronavírus-világjárvány különleges feladatok elé állította a megye rendőri állományát. A veszélyhelyzet kihirdetését követően, 2020. március 12-én hatályba lépett a kormányrendelet a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról Magyarország és a Szlovén Köztársaság, valamint Magyarország és az Osztrák Köztársaság államhatárán. A veszélyhelyzet ideje alatt összesen hét közúti és kettő vasúti határátlépési ponton ellenőriztek.

Vas megye teljes határszakaszán 2020. június 8-án 21 órától befejezték a határellenőrzést és a korábbi schengeni szabályokhoz tértek vissza. A világjárvány második hullámában a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló augusztus végi kormányrendelet hatálybalépésével ismét megkezdték a határellenőrzéssel kapcsolatos előkészítést, majd a végrehajtást. A főkapitányság illetékességi területén 2020. szeptember 1-jén 00.00 órától osztrák és szlovén viszonylatban megkezdődött a folyamatos határellenőrzés. Jelenleg is tizenegy közúti és két vasúti határátlépési ponton hajtanak végre határ- ellenőrzési feladatokat.

Szeptembertől jelentős feladatként jelentkezett a hatósági házi karanténba helyezett személyek ellenőrzése és a kontaktkutatás.

A 2020. március 12. és június 8. közötti időszakban napi átlagban mintegy háromezer személy és majdnem négyszáz kamion jelentkezett belépésre. A 2020. szeptember 1. és december 31. közötti időszakban ugyanakkor a belépésre jelentkezők száma napi átlagban már meghaladta a háromezer főt, a kamionok száma azonban alig volt több kétszáznál. Természetesen a legnagyobb forgalmat mindkét időszakban a huszonnégy órában működő határátkelőhelyek, így Rábafüzes, Kőszeg és Bucsu bonyolította le – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában