Várandós kismamák is megfertőződhetnek a koronavírussal – Mit lehet ilyenkor tenni?

Várandós kismamák, szoptató édesanyák is megfertőződhetnek a koronavírussal. Mit lehet ilyenkor tenni? – ezzel kapcsolatban adott ki összefoglalót a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

A megelőzést emelik ki elsőként: tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük a fertőzést. A jelenlegi adatok alapján a várandósok Covidja súlyosabb lefolyást mutat: 62 százalékkal nagyobb az esély az intenzív osztályos kezelésre és 88 százalékkal a gépi lélegeztetésre, mint az azonos életkorú, nem terhes nők esetében. Gyakoribbak a terhességi komplikációk és a koraszülés is. A specifikus védekezés a Covid19 elleni védőoltás a várandósság alatt.

Mi a teendő, ha a kismama a terhesség alatt kapja el a fertőzést? A Biztos Kezek doktornői hangsúlyozzák: a magzatra nézve a vírus az anya állapotának romlásán keresztül veszélyes. Az oxigénhiány, a méhlepény keringésének csökkenése árthat a magzatnak.

Amennyiben bármilyen tünet jelentkezik, az első napon már érdemes orvoshoz fordulni. Akkor is, ha a várandósnak nincs tünete, de szoros kontaktként megfertőződhetett. A tünetes vagy szoros kontakt várandósoknak a Covid-teszt elvégzése szükséges. Ha a gyorsteszt negatív, PCR-vizsgálat indokolt. Ha a várandós állapota rendben van, elkülönítve otthon maradhat. Ha romlik az állapota: nehézlégzés jelentkezik, légzésszám nyugalomban 30/perc felettire emelkedik, tartós mellkasi fájdalom, eszméletzavar jelentkezik, lázcsillapítás ellenére tartósan 39 °C-nál magasabb a láza, vagy csökken a magzatmozgások száma, sürgősségi ellátás indokolt.

Favipiravirt magzatkárosító hatása miatt várandós nem kaphat, de kórházi ellátásban más gyógyszerek rendelkezésre állnak. Amennyiben még zajlik a kismama fertőzése, csak az erre kijelölt kórházban szülhet – erről az Országos Mentőszolgálat tud felvilágosítást adni. Szülni csak mentővel vagy saját autó­val mehet. Egy kísérő lehet vele a szülés egész folyamata alatt. A szülés módja nem befolyásolja, hogy elkapja-e az újszülött a fertőzést. Amíg az anya fertőzőképes, az újszülött kétméteres környezetében viseljen maszkot, alaposan mosson kezet. Ha az újszülöttet nem tudja ellátni, otthonukban Covid-fertőzésben nem veszélyeztetett családtag segítsen a baba körüli teendőkben.

Kiemelt képünkön: A tünetes vagy szoros kontakt várandósok mindenképpen végeztessék el a Covid-tesztet!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában