Frissen Vasból

2021.04.22. 21:00

Zöld programok Vasban: a gyerekek végiggondolták, hogyan védhetik a Földet

A Föld napját április 22-én tartják világszerte. Örökös ökoiskolákban érdeklődtünk, hogyan irányították a figyelmet bolygónkra, amelyet egyre nagyobb veszély fenyeget.

Tóth Kata

Gothard iskola,Németh Lóránt és Németh Ádám, 20210422, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A vépi Hatos-iskolában a héten zajlik a fenntarthatósági témahét. Ökoprojektjeik révén a gyerekeket a természetet óvó felnőttekké nevelik. Kovácsné Csákvári Beatrix, az öko-munkaközösség vezetője beszélt Föld napi programjaikról.

– Sajnos a lehetőségeinket csökkentette a járványhelyzet. Alapesetben energetikai céghez, gazdaságba látogatunk, papír-, kupak- és elemgyűjtést szervezünk, kerékpártúrára megyünk, most a céges videókat az osztályteremben nézhettük meg. Élményalapon tanítunk így is: tankockákkal, zenékkel, videókkal, és amikor a felsősök visszajönnek, közös témahétre készülünk velük: a madarak-fák, a föld és az erdő is figyelmet kap. Aktuális a fenntartható háztartás kérdése: a gyerekek videointerjút készítettek a szüleikkel. Varrónő, otthon komposztáló, a szelektív gyűjtésben élen járó szülők is megszólaltak, és egy vadász apuka, aki az erdő ökológiai egyensúlyáról beszélt. A gyerekek otthonra ültetési feladatot kaptak. Tegnap tündérkerti tanóra várt az alsósokra.

Föld napja a vépi iskolában
Fotó: Szendi Péter

Amíg tantermi oktatás volt, projektnap és vetélkedők adtak keretet a Föld napjának a kőszegi Bersek-iskolában. Az alsósok kirándultak, ha rossz idő volt, puzzle-t raktak ki, foglalkozásokat tartottak nekik a pedagógusok. Kovácsné Szabó Éva igazgató elmondta, az idén a felsősök PowerPoint-bemutatót kaptak, amelyben szerepel a Föld története, a Föld napja mint világmozgalom, szó van a bioszféra pusztulásáról, az ipari szenynyezésről, az őserdők pusztulásáról. Minden nap számít, te is sokat tehetsz! címmel feladatsort oldottak meg. Az alsósok Kőszeg és környéke élővilágával ismerkedhettek patakparton sétálva, növényeket gyűjtve. Eső esetére a témához illő látványos, színes videó-összeállítással, benne versekkel, dalokkal, történetekkel készült Vilits Katalin, az ökoiskolai team vezetője.

Szorgos kis gothardos kezek által szépült az iskolakert
Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi Gothard-iskola tanulói a Saághy István Erdészeti Információs Központ parkrészébe készültek a Föld napján, a járványhelyzet miatt ez meghiúsult, árulta el Nagyné Tancsics Ildikó. Arról is beszámolt ugyanakkor, hogy épül az udvaron az iskolakert, folyamatban van a tereprendezés, felállították a magaságyásokat. Az alsós kisdiákok ott és madárbarát kertben is tevékenykedtek.

Kiemelt képünkön: Németh Lóránt és Németh Ádám, a szombathelyi Gothard-iskola negyedikesei a madárbarát kertben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában