környezettudatosak

2021.04.07. 07:00

Zöld szemléletű vasi éttermek, ahol a csomagolás is más

Az elviteles ételek ideje van, a sétálómenü a menő, nem mindegy, hogy miben adják, mennyi és milyen szemét marad utána.

Merklin Tímea

20210403 Pajta étterem, Farkas Richárd, Őriszentpéter, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Megkérdeztünk két vasi vendéglátóhelyet a „zöld” törekvéseikről, elsősorban a csomagolástechnikáról.

– Negyedik éve csak olyan papírárut adunk, ami újrahasznosítható – mondta el Takács Péter, egy bükfürdői büfé üzemeltetője. – Papírtálcát, papírdobozt, papírtáskát, papírszívószálat, papírpoharat és fa evőeszközöket használunk. A csomagolóanyagok ötven százaléka már újrahasznosított anyagból van. Csak fémdobozos üdítőt lehet kapni nálunk, a fémdobozok is folyamatosan feldolgozhatók. Próbáljuk száműzni a műanyagot. Nem használunk alufóliát, csak papírba csomagolunk. Az ásványvíz például műanyag palackokban érkezik, de a szállító a palackokat vissza is viszi, 16–24 darabos papírdobozokban hozza, amikbe vissza is gyűjtjük neki, és ő elviszi újrahasznosításra. Ez a partnercégünk még idén át fog állni olyan műanyag flakonra, ami száz százalékban komposztálható.

Takács Péter arról a környezeti és társadalmi felelősségvállalást összekapcsoló kezdeményezésükről is beszélt, amely arra ösztönzi a vendégeiket, hogy segítsenek fát ültetni. Egy szimbolikus fa készül, amelyre a támogatók leveleket rakhatnak, üzenhetnek az utánuk jövőnek. Az így megvásárolt fát vagy fákat a közelben kívánják elültetni.

A járvány idején állt át az elviteles ételekre az őriszentpéteri bisztró, amit Kvaszniczáné Marjai Flóra vezet a férjével. Amint megtudtuk, ez egy új terület volt számukra, amit ki kellett tapasztalni. November elejétől zárva voltak, március elejétől működtetik az elviteli lehetőséget. Mivel kézműves konyhát visznek, nem volt könnyű megtalálni azt a formát, hogy az ételeket megfelelő minőségben és színvonalon tudják tálalni. Jól átgondoltan keresték a lehetőségeket, és végül a sétálómenühöz egy zöld szemléletű cég újrahasznosított csomagolóanyagait, kellékeit társították.

A doboz cukornádból van, a pohár papírból, az evőeszközök kukoricakeményítőből, a kávékeverő fából. Bevált a kraft kartondoboz mint levestartó, a főételeket bambusznád konténerben adják. A zacskók újrahasznosított fűből, fűpapírból vannak, az átlátszó PLA pohár biológiai úton lebomló műanyag. A konyhán mindent úgy használnak fel, hogy a hulladékot, moslékot minimálisra csökkentsék. A szelektív szemétgyűjtés – amint a másik helyen is – természetes.

Kiemelt képünkön: Farkas Richárd séf Őriszentpéteren. Ki kellett tapasztalni, mi a legjobb az új helyzetben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában