Frissen Vasból

2021.05.12. 20:00

Jelentős fejlesztések valósultak meg az elmúlt 25 évben a nyugati határtérségben

Győrffy Gábor kőszegi turisztikai menedzser a határtérségben megvalósuló fejlesztések történelmi hátteréről mesélt lapunknak.

Polgár Patrícia

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN-archív/Unger Tamás

A turisztikai menedzsertől tudjuk: 25 évvel ezelőtt kezdődtek meg az egyeztetések az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programmal kapcsolatban. Ennek részeként alakult meg ugyanebben az évben a rohonci székhelyű Geschriebenstein Natúrpark, majd 1997 tavaszán a kőszegi székhelyű Írottkő Natúrpark.

Az együttműködés kapcsán a legkorábbi időkben számos fejlesztés valósult meg: felújították a Bozsok és Bucsu közötti határsávon húzódó kerékpárutat, ekkor kezdték el felhúzni a Szentgotthárd–Heili­genkreuz Ipari Parkot, de a programnak köszönhetően épült ki a Szentgotthárd árvízvédelmét biztosító árapasztó vápa is. Ezekben az időkben alakult meg Szombathelyen az Európa Tanulmányok Központ. Osztrák oldalon megépült a felsőpulyai Innovációs Központ, az eisenstadti főiskola és Locsmánd első szállodái is.

Az egyeztetések nem sokkal a hidegháborús helyzet után kezdődtek meg, ami sok vonatkozásban bénultságot jelentett az osztrák–magyar viszonyban. Az EU határain túl megvalósuló együttműködésnek két „fénylő ügynöke” volt. Magyar részről Balogh Ottó, egy vagány, újpesti hivatalnok, aki minden dunántúli patak nevét ismerte és előre köszönt, sőt, nevükön szólította a tájegység polgármestereit. Még arra is képes volt, hogy „magyarjai” védelmében, egyenlő tárgyalófélként való elismertetése érdekében a bécsi kancellárián jó kétórányira felfüggessze a tárgyalást, amíg a vendéglátók magyar tolmácsot nem biztosítottak – a tárgyalásokon a kormány emberein túl részt vettek Vas megye településeinek polgármesterei és a megyei önkormányzat munkatársai is.

Balogh Ottó (jobbról) kézfogása élő kezdeményezések megvalósulását hozta a határtérségbe.
Fotó: Zalaegerszeg

Osztrák részről Heinrich Wedral, a tartományi ­Europa Büro vezetője ­képviselte Burgenlandot. Wedral képes volt egy évre Luxemburgba ­költözni Ausztria uniós csatlakozása idején, hogy ott az Európai ­Statisztikai Hivatallal megküzdve ­elérje, hogy Burgenland – egyedüliként Ausztriá­ban – az úgynevezett Ziel1 ámogatott régiónak minősüljön és 25 év alatt hatalmasat hozzon be Ausztrián belüli évszázados elmaradottságából. Neki és az átgondolt, józan határ menti fejlesztési programnak köszönhetően a burgenlandi turizmus, innováció és felsőoktatás szinte a semmiből teremtődött meg.

A tárgyalásokat vezető két személyiség és segédeik küzdelme egymás megértésére máig is kiható előrelépéseket hozott a határtérségben. Kiállásuk, gondolataik hője gerjesztője lett a vasfüggöny által súlyosan szabdalt határtérség ma is folytatódó összeolvadásának. Akkoriban a program neve Phare CBC program volt. Neve a görög pharosz (világítótorony) szóból eredeztethető. Győrffy Gábor szavaival élve, a két újkori lovag valóban világítótornya lett az azóta is elmélyült határ menti fejlesztési ideáknak.

Kiemelt képünkön: Piknik a kilátónál. Az Írottkő két oldalán natúrparkok alakultak, előbb Ausztriában, aztán Magyarországon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában