Avató

2021.05.06. 17:51

A ciszterciek nyomán az új szentgotthárdi tanösvényen

A ciszterci szerzetesek mindennapjait bemutató tanösvényt avattak a várkertben.

Tersztyánszky Krisztina

20210506 sajtótájékoztató, V. Németh Zsolt, Huszár Gábor, Szentgotthárd, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az önkormányzat 2020 nyarán nyert 11 millió forint Leader- támogatást turisztikai attrakciók fejlesztésére. A projekt egyik elemét, egy kombinált játszóvárat már korábban átadtak. Most a ciszterciek mindennapjait bemutató tanösvény készült el hét, antik kódex megjelenésű információs táblával. Ezekből öt a várkert sétányai mentén a ciszterciek gazdálkodását, monostorbeli életét, szokásait idézi meg négy nyelven. Egy a megmaradt falrészletek környezetében a középkori monostort mutatja be rekonstruált látványrajzok segítségével, egy további állomás a nemzetközi Mária-zarándokútról tájékoztat. A helyszíneket internetes kvízjáték és webes felület is kiegészíti.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő az átadón hangsúlyozta: léptékében nem ez a legnagyobb fejlesztés, amely napjainkban Szentgotthárdon zajlik. Fontossága azonban messze túlnő a nagyságrendjén, mert úgy szórakoztatja az ide érkezőt, hogy egyben megszólítja a helyi lakosokat is, összekötve őket a város múltját meghatározó ciszter örökséggel. Itt, a határ mentén az elkövetkező években különösen fontos lesz az önazonosság kérdése, a közösség viszonya a régi hagyományokhoz – emelte ki a politikus.

Kiemelt képünkön: Huszár Gábor polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő az avatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában