költési idő

2021.05.05. 07:00

Szalaggal próbálják védeni a szombathelyi hattyúpár nyugalmát a járókelőktől – videó

Bár eddig sem volt ritka látványosság, hogy a Csónakázótavon különböző madarak, például hatalmas bütykös hattyúk úsznak, most még otthonosabban érzik magukat a tollasok.

Tóth Dóra

Hattyúk fészkelnek csonakázó tó, 20210503, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A tó partján rakott fészket egy hattyúpár, alig néhány méterre a sétánytól. Bár így most kifejezetten közelről figyelhetjük meg a költést, nem árt az óvatosság. Figyeljünk rá, hogy a sétány és a fészek közötti távolságot tartsuk meg, hiszen a hattyúk agresszív állatok, a tojások és a fiókák védelmében az emberre is rátámadhatnak.

Ennek megelőzése érdekében döntöttek úgy a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. munkatársai, hogy szalaggal kerítik körbe a partnak ezt a szakaszát. Kiss Dávid, a cég ügyvezetője elmesélte, április 30-án vették észre a fészkelő szülőpárt, másnap kitették a szalagot.

– Sokan szerettek volna fényképezkedni az állatokkal, ez veszélyes lehet – mondja. Tőle tudjuk azt is, korábban nem volt példa arra, hogy a hattyúk a Csónakázótónál fészkeltek volna: – Mostanra valószínűleg már annyira otthonosan és biztonságban érzik magukat, hogy a fiókáikat is itt szeretnék nevelni – jegyzi meg.

Kiemelt képünkön: A fészkelő madarakat ne közelítsük meg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában