Széleskörű ellenzéki együttműködés

2021.05.31. 11:20

A Jobbik ügyvédjét bízta meg Nemény András

A Jobbik első számú ügyvédjeként emlegetett Kummer Ákost bízta meg jogi képviseletével Nemény András abban a sajtó-helyreigazítási perben, amit szerkesztőségünkkel szemben indított a szocialista politikus.

Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Kummer Ákos neve korábban azért került az újságokba, mert Gyurcsány egyik emberével, egy DK-s politikussal, Kecskés Balázzsal közös céget működtetett. Kummer akkor a Blikknek úgy nyilatkozott, hogy együtt jártak a jogi karra és jó barátok lettek. A cégalapításnál pedig még mindketten távol álltak a politikától. Mindenesetre „együttműködésük” nagy port kavart még 2015-ben, amikor több országos lap is foglalkozott a témával. Mára ebből a bt.-ből Kummer Ákos kiszállt, ám úgy tűnik, a jobbikosok mellett MSZP-s politikus képviseletét is vállalja.

Az ügyvéd Jobbikhoz való kötődése régóta ismert. 2010-ben a párt színeiben indult önkormányzati képviselőjelöltként Székesfehérváron. A Jobbik országgyűlési frakciójától kapott megbízásai ugyancsak közismertek, az origo egyik cikkében a „Jobbik első számú jogászaként” emlegeti. Emellett több olyan önkormányzatnál is felmerült ügyvédi irodájának a neve, ahol a polgármester a Jobbikban politizál.

Így 2015-ben Ózd Város Önkormányzata bízta meg a Kummer Ügyvédi Irodát azzal, hogy a többi között sajtó-helyreigazítási perekben és magánvádas büntető-jogi jogvitákban eljárjon. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere Janiczak Dávid, aki akkor még a Jobbik színeiben került a városvezetői székbe, Nemény Andráshoz hasonlóan mára már ő is egy civil szervezet – az Ózdiakért és Ózdért Egyesület – mögé bújt.

A dunaújvárosi önkormányzat 2020-ban ugyancsak Kummer ügyvédi irodáját választotta több ügynél is. A recept itt is ugyanaz: Dunaújváros polgármestere, Pintér Tamás jelenleg egy civil szervezet, a Rajta Újváros! Egyesület politikusa. Az előző ciklusban viszont még a Jobbik színeiben jutott a Fejér megyei város képviselő-testületébe.

Ezek fényében sokat elmond az országos hatpárti, ellenzéki összefonódásokról, hogy a „Jobbik első számú ügyvédjét” a szocialisták szombathelyi politikusa, Nemény András 2021 áprilisában azzal bízta meg, hogy a szerkesztőségünkkel szemben indított sajtó-helyreigazítási perben jogi képviseletét teljes jogkörrel ellássa. Az idő úgyis eldönti: ez egyszeri megbízás vagy önkormányzati szintre is kiterjesztik együttműködésüket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában