Kiválóan teljesítettek

2021.05.18. 20:00

A jövő orvosai, politikusai, újságírói lesznek a szombathelyi középiskolások

Négy középiskolás lány kapott oklevelet a Zonta klubtól, azzal az értékeléssel, hogy mind a négyen kiválóan teljesítettek a „Fiatal Nők a Közéletben” témában, egyikük képviselni fogja a szombathelyi Zontát a területi versenyen.

Vas Népe

20210513 Szombathely Zonta alapítvány díja Képen: Nagy Tünde, Gaján Réka, Sobko Diana, Németh Zsófia Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A „Fiatal nők a közéletben” díjat a Zonta International hirdeti meg 1990 óta. A szombathelyi klub 2001 óta kíséri figyelemmel a lehetőséget, az ideivel együtt 12 esetben hirdették meg, és eddig összesen tíz középiskolából 27 középiskolás pályázott. Idén négy fiatal mérettette meg magát a díj eléréséért. Úgy köszöntötték őket mint „a jövő pszichológusát, orvosát, politikusát, újságíróját”, amint ők maguk aposztrofálták magukat a bemutatkozás során. Az esszépályázatot angol nyelven kellett beadni. A cél az volt, hogy átgondolják elképzeléseiket, a közösségi munkájukat, szerepvállalásukat, elgondolkozzanak a világról, és a nők helyzetéről. Majd a négy téma kibontásán keresztül jussanak el a jobbítás, tenni akarás szándékáig, és életük része legyen a másokért végzett szolgálat, majd pedig a közéleti, vezető szerep felvállalása.

Az első témakör az iskolához kapcsolódó önkéntes, a második az iskolához nem kapcsolódó közösségi tevékenységről szólt. Gaján Réka nonprofit szervezetben tölt be vezető szerepet, Nagy Tünde családi vállalkozásban végez felemelő munkát, Sobko Diána több irányban önkénteskedik (például óvodában is), Németh Zsófia a saját családon belül végezhető hasznos feladatokra irányította a figyelmet. A nemzetközi kitekintés, tudatosság témájának kibontását a fiatalok közvetlen környezete határozta meg. Két pályázó, Réka és Diána megdöbbentő nyelvtudása mögött a családon belüli többnyelvűség, a hosszabb külföldi tartózkodás érződött.

A negyedik téma a magyar nők helyzete volt. Elmozdulás a korábbi évek beadott pályázataihoz képest, hogy az idei pályázók nem a szűk családi tapasztalatokat általánosították, hanem a tényleges helyzetről beszéltek, adatokkal, akadályok felsorolásával, megoldási javaslatokkal, problémamegoldó tetteik bemutatásával. A zsűri – Barok Andrea, Tóthné Kiss Anikó, dr. Paul Titchmarsh – értékelése alapján Nagy Tünde, Sobko Diana és Németh Zsófia kiváló minősítésű oklevelet kapott második díjjal, Gaján Réka pedig a kiváló minősítése mellé megkapta a lehetőséget szombathelyi klub képviseletére a területi versenyen az első helyre kiírt díjjal.

Kiemelt képünkön: Nagy Tünde, Gaján Réka, Sobko Diána és Németh Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában