Vadászat és textil

2021.05.14. 07:00

A múzeumi világnapon nyitottak Szombathely kulturális intézményei

A múzeumi világnapon nyitnak ki a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményei – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Polgár Patrícia

Iseum sajtótájékoztató, , 20210513, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A Savaria Múzeum, az Iseum, a Smidt Múzeum, a Vasi Skanzen, a Vasi Múzeumi Látványtár tehát május 18-ától várja a látogatókat. Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója elmondta azt is: a felújított Szombathelyi Képtár június 18-án a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléval nyit, az új Schrammel-gyűjtemény pedig június 26-án, a múzeumok éjszakáján nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Május 21-én a Savaria Múzeumban nyílik kiállítás Vadászat – Közel a természethez címmel. „A múzeum minden évben egy-egy tematika köré sűríti a nyári kiállításait. Tavaly azonban a Covid elvitt mindent. A díszteremben tavaly elkészült kiállítást ezért idén nyitjuk meg a látogatók előtt” – mondta az igazgató, hozzátéve: az idén a múzeumi nyári táborok sem maradnak el.

Május 18-án, a múzeumi világnapon a Savaria MHV Múzeum öt tagintézménye nyit ki – azonban csupán a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Több hónapos szünet után jövő kedden 10 órától a Savaria Múzeum, az Iseum, a Smidt Múzeum, a Vasi Skanzen és a Vasi Múzeumi Látványtár fogadja a látogatókat. A Járdányi Paulovics István Romkert hétvégi nyitvatartását a jövőben is tartják, így az május 20-ától lesz látogatható.

Csapláros Andrea igazgató elmondta: az első héten, május 18-a és 23-a között minden nyitva tartó intézményük ingyenesen látogatható. A korábbi szokásukat, miszerint havonta egy hét végi napon minden tagintézményben ingyenes délutáni tárlatvezetést tartanak, idén is felelevenítik. Az igazgató hangsúlyozta: kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják a tagintézményeket.

A madarak és fák napjához kapcsolódó júniusi rendezvényhez kapcsolódva Csapláros Andrea elmondta: a múzeum a város növény- és állatvilágát bemutató táblákra nyert pénzt egy NKA-pályázaton: a Gyöngyös-parton három ilyen táblát avatnak fel június 12-én. A nyitás előtt, e hét elejétől a szombathelyi múzeumok az online térben csatlakoztak a közösségek hete országos rendezvénysorozathoz.

Május 10-e és 16-a között mindennap ismeretterjesztő és játékos tartalmakat osztanak meg a tagintézmények Facebook-oldalain a közösségek hete idei központi témáiban, amelyek a következők: „itthon otthon vagyunk”, valamint „zöld, zöldebb, legzöldebb”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában