születésnap

2021.05.05. 07:00

A velünk élő történelem – Gyermekként ministrált Apor Vilmos és Mindszenty (Pehm) József mellett

A szentgotthárd-máriaújfalui városrészen élő Dancsecs János bácsit köszöntötték a hétvégén kilencvenedik születésnapja alkalmából.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: szentgotthárdi önkormányzat

Dancsecs János 1931. április 28-án született kisbirtokos családban. Édesapja első világháborús frontharcos volt. Gyermekként ministrált Mikes János, Apor Vilmos és Mindszenty (Pehm) József mellett. Az ötvenes évek elején – mint politikailag megbízhatatlan családból származó, osztályidegen személy – munkaszolgálatos katonaként a Népstadion építésében is részt vett.

Az AKÖV tehergépkocsi- vezetőjeként Zalaegerszegről az 56-os forradalom idején élelmiszert szállított a fővárosba. A hatvanas évektől nyugdíjba vonulásáig Szentgotthárdon a 17. Sz. Volán-vállalatnál dolgozott helyközi és különjáratos távolsági járatokon autóbusz-vezetőként. Utasai, munkatársai szerették, megbecsülték. Több mint egymillió kilométert vezetett balesetmentesen. Máriaújfalui otthonában háztáji gazdálkodást folytatott.

A kilencvenes évek közepétől 2013-ig a Brenner János Emlékhely Alapítvány kuratóriumának elnöke volt. Ez idő alatt épült fel Zsidán a Brenner-kápolna. Tevékenyen részt vett egyházközsége és a faluja életében. A munkából mindig az elsők között vette ki a részét. 88 évesen fiatalokat is meghazudtoló módon még aktívan dolgozott, személygépkocsit vezetett. A munka, a hite mellett a családja volt a mindene.

Feleségével, Klement Juliannával szeretetben, békességben három gyermeket, egy fiút és két leányt emberségre neveltek. Négy unokája, három dédunokája van. Fáradhatatlan, szorgalmas, odaadó volt mindig, soha nem panaszkodott.

Most akaratán kívül azt csinálja, amit nagyon keveset életében: Julianna lánya törődő gondoskodása mellett pihen. Alaposan rászolgált. Isten éltesse erőben, egészségben! Bodorkós Imre plébános, Czotter András, a Máriaújfaluért Egyesület elnöke, a helyi Vöröskereszt képviseletében Papp Rita, valamint dr. Sütő Ferenc köszöntötte az ünnepeltet, majd másnap Huszár Gábor polgármester is felkereste János bácsit.

Kiemelt képünkön: Dancsecs Jánost ünnepelte dr. Sütő Ferenc, Czotter András, Bodorkós Imre, Papp Rita és lánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában