Frissen Vasból

2021.05.27. 20:00

Az alsóvárosi templom kápolnájában külön misét tartottak az idősotthon lakóinak

Sokat jelentett a Területi Gondozási Központ szépkorú lakóinak, hogy az épülethez kapcsolódó kápolnában a járvány idején, az enyhítések előtt is rendszeresen tartottak számukra külön misét, ahol imádkozhattak az egészség megtartásáért, szeretteikért és mindenkiért.

Merklin Tímea

200520 Csepreg Fotó: Ohr Tibor OT Vas Népe

Fotó: Ohr Tibor

Az idősek otthona nem más, mint az egykori leányiskola, az intézményvezető Zétényi Irén megmutatta: az udvaráról át lehet menni a Szent Katalin templom kápolnájába, a korlátozások alatt az utcára sem kellett kimenni, az idősek védve voltak. A szerencsés elhelyezés egy 19. századi konstrukció: az épületet 1877-ben apácák rendházává építették ki, a korábbi templom a zárda kápolnájává alakult, átalakították, majd 1885-ben bővítették, 1949-ig zárdakápolna volt. Az épület 23 éve idősotthon. A lakói számára a koronavírus-járvány alatt havonta egyszer hétköznapokon tartottak misét.

A 92 éves Várnai Ernőné Márta néni elmondta: fontos volt, hogy itt is imádkozhatott, hogy ne kapja el senki a vírust, mert tudta, hogy ha egyvalaki behozza, mind megbetegedtek volna. Két éve él az otthonban, azután költözött be, hogy elhunyt a férje, a lánya, és otthon bizonytalanná vált volna az egyedüllét.

A templom, mögötte az idősotthon Fotó: Unger Tamás

Miklós Józsefné Teri néni 18 éve lakik a gondozási központban, 97 éves, de még kertészkedik, sőt ő egymaga rendezi az intézmény virágait, megszedi a magokat is, és minden tavasszal újraülteti a növényeket. Gyerekkorában is itt lakott a csepregi Alsóvárosban, és már akkor is ide járt misére, ebbe a kápolnába, neki ez természetes, ez is otthonérzetet ad a benti életének. Vajai Ferencné Sári néni 82 éves, ketten költöztek be ide a férjével, aki nemrégiben meghalt, imádkozott érte is itt sokat. Hollósi Zsolt 51 éves, amióta kerekesszékbe került, és otthonba, azóta rendszeresen jár misére, mert könnyebb egy-egy Istenhez fordulás után elviselni a tehetetlenséget, ami a betegségével jár.

Az idősotthon vezetőjétől megtudtuk: a templomot a gondozottak miséje előtt és után is fertőtlenítették, távolságot tartva, maszkban ültek a szertartásokon. Mint mondta, köszönettel tartoznak Finta József plébánosnak, aki ezt a pluszfeladatot önzetlenül elvállalta.

Kiemelt képünkön: Várnai Ernőné, Miklós Józsefné, Vajai Ferencné és Hollósi Zsolt a kápolnában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában