Frissen Vasból

2021.05.30. 07:30

Biológiaóra élőben a Pinka-szurdokban – fotók

Tavaly indult útjára a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság „AquaPinka-programja, amelyben a két ország 2022-ig tartó együttműködése révén monitorozható a folyó vízminősége és állapota.

Polgár Patrícia

Fotó: Unger Tamás

A programban a Felsőcsatári Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos diákjai vehettek részt pénteken interaktív biológiaórán. Megismerkedhettek a folyó közel 15 halfajával és apró, gerinctelen élőlényeivel is a különböző kémiai és vízhozam-vizsgálatok mellett.A rendezvényt eredetileg március 22-én, a víz világnapján szerették volna megtartani, erre azonban a járványhelyzet miatti intézkedések nem adtak lehetőséget. A pénteki „pótrendezvényen” az időjárás is jobban kedvezett a Pinka-szurdok látogatásához.

A diákok forgószínpadszerűen látogathatták meg a szurdokban kijelölt bemutatóhelyeket. Elsőként a Pinka halállományát vizsgálták és azt, hogy mi mindent árul el a halak jelenléte a folyó állapotáról. Aztán a víz apró, de szabad szemmel még látható gerinctelen élőlényeivel ismerkedhettek meg. Rengeteg kérész él a folyásban – ez a víz tisztaságáról árulkodik. Megnézhették a patak vizének PH-értékét. Végül vízhozammérési technikákkal ismerkedtek meg. Székely Edgár, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási osztályának a vezetője elmondta: a Pinka a Rába legnagyobb mellékfolyása. Mint határfolyó négyszer lép be az országba Ausztria felől. Mivel mindkét ország területét átszeli, vízgazdálkodását sem lehet külön kezelni: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és Burgenland tartomány az országban egyedülálló módon közös vízgazdálkodási tervet dolgozott ki. Egy éven át rendszeres vízhozamméréseket és vízminőség-vizsgálatokat végeznek. Az így kapott modell megmutatja, a folyó egyes szakaszai mennyire terhelhetők az öntözés, az erőművek, a tisztítottszennyvíz-befogadás és a horgászat tekintetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában