szépek és okosak

2021.05.14. 10:30

Certifikát, befektetési alap és K.O. biztosíték – A kőszegi Szafián lányoknál ez mindennapi téma

Még csak Dorka nagykorú, de már mindhármuknak természetes a napi pénzügyekben való jártasság, a versenyeken tudatosan hoznak gazdasági döntéseket. Szafián Réka 9., Petra 10., Dorottya 11. évfolyamos a Jurisich-gimnáziumban – sok-sok dobogós eredménnyel a hátuk mögött és előttük.

Tóth Kata

Szafián Dorottya, Kiss Zoltan, Szafián Réka, Szafián Petra 2021.05.11.

Fotó: Ohr Tibor

A héten a K&H gimnazistáknak kiírt Vigyázz! Kész! Pénz! országos csapatversenyének elődöntőjén vesz részt Dorka, Réka és Petra. És hátravan még a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztésért életre hívott Pénzmesterek 2021 országos verseny elődöntője. Felkészítőjük, Kiss Zoltán tanár úr hosszan sorolja az eredményeiket.

Dorottya büszke lehet öt országos döntős helyére, három különdíjára. Kétszer volt KEBA-tőzsdejáték-döntős, ő lett tavaly a Pénzmesterek verseny egyik ágán az országos első, és Petrával együtt a gimnáziumnak is megnyerték az első helyet. A Részvényfutamon kétszer díjazták. Petra három országos döntőn ért el előkelő helyezést, tavaly ő lett az év pénzmestere 850 induló közül. Kétszer volt BankCode-döntős, két KEBA-elődöntőn vett részt. Réka ebben a tanévben kezdte a versenyzést, már két regionális döntőn szerepelt 5. és 2. helyezéssel, és hazahozta a Zsetonverseny különdíját a legfiatalabb és legügyesebb diákként.

Nehéz számontartani a sok szép sikert – a tanár úr szerint a határ innen a csillagos ég. Úgy látja, a lányok kissé alul is értékelik magukat, holott még a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytű Hálózatának kommunikációs igazgatója is szuperlatívuszokban említi őket – máris van egy meghívásuk szeptemberre a megnyíló Pénzmúzeumba.

– Nulladik évfolyamon volt pénzügyi ismeretek tantárgyunk, ahol az alapfogalmakon, az elméleten kívül előkerültek a pénzügyi játékok, és tőzsdei dolgokban is kipróbálhattuk magunkat. Megfogott bennünket a tanár úr lelkesedése. Az ő ösztönzésére kezdtünk komolyabban foglalkozni a pénzügyekkel – meséli Dorka és Petra. Réka a nővérei miatt kezdett érdeklődni. Úgy gondolkodtak: hasznos lehet a tudás később is, arról nem beszélve, hogy jó érzés érteni a bankreklámokban szembejövő szavakat.

A versenyeken felkészültnek kell lenni, fontos a gyors reakció, a kreativitás, a jó szövegértés, és mivel több csapatverseny van, mint egyéni, meg kell tanulni összehangoltan dolgozni a többiekkel – ebben is rutint szereznek, sőt, a csapatversenyeken érték el a legtöbbet.

Sokat tanultak a pénzügyi öngondoskodásról, a befektetési lehetőségekről. A családi költségvetésben, a hitelek és kölcsönök témájában is elmélyültek, abban, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha például egy család autót vásárolna. De kaptak olyan feladatot is, amelyiknél az otthonfelújítási támogatás részleteivel kellett tisztában lenniük. Sokaknak idegen a tőzsde, az egészségpénztár, a nyugdíjpénztárak világa, fogalmuk sincs, mi az a certifikát, a K.O. biztosíték vagy a befektetési alap, nekik ezek otthon mindennapi témát adnak. A szüleiket is fertőzték a pénzügyekkel: legutóbb a Részvényfutam tőzsdejátékán édesanyjuk megnyerte a szülői kategóriát, ugyanott Kiss Zoltán a tanári kategóriát. Ő egyébként jövő héten Budapestre utazik, hogy átvegye az MNB Pénziránytű Alapítványának Aranyiránytű díját.

A versenyeken nyert pénzösszegről is a szüleikkel egyeztetve döntöttek. Próbálnak egyre önállóbbá válni: Petra a diákmunkáért kapott pénzt és a nyeremény egy részét a jogosítvány megszerzésére és az egyetemi tanulmányaira fordítja. A lányok Lukácsházáról járnak Kőszegre, elsősorban reálbeállítottságúak, Dorottya biológiából országos döntős volt az OKTV-n, hangszeren is játszanak, érdekli őket a fenntartható gazdálkodás, a környezetvédelem, de azt sem zárják ki teljesen, hogy később hivatásszerűen is pénzügyekkel foglalkozzanak.

Kiemelt képünkön: Az maga kuriózum, hogy három fiatal lány, három testvér ilyen kiváló eredményeket ér el, mondja felkészítőjük, Kiss Zoltán. A fotón Petrával, Dorottyával és Rékával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában