Csak gyógyult, oltott vagy tesztelt személyek léphetnek be egyes intézményekbe, szabadtéri helyszínekre Ausztriában

A május 19-i nyitás után új szabályokat kell betartaniuk az osztrákoknak. Fontos alapszabály a 3G pontok szem előtt tartása – csak gyógyult, oltott vagy tesztelt személyek léphetnek be egyes intézményekbe, szabadtéri helyszínekre vagy például múzeumokba.

vaol.hu

Orosháza, 2021. május 9. Oltáshoz elõkészített, a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelõintézetben kialakított oltóponton 2021. május 9-én. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Tanítás

Ausztriában azok az iskolások és diákok, akik jövő héttől ismét az iskolapadokban folyatathatják tanulmányaikat, a kötelező belépő tesztelés után egy úgynevezett tesztelési igazolványt kapnak, amely mint elismert tesztelési igazolás bármilyen nyilvános helyen elfogadandó. Az igazolványt fel lehet mutatni a fodrásznál vagy az éttermekben is, mondta Heinz Faßmann oktatási miniszter.

Az iskola felhatalmazott intézmény arra, hogy kiállíthasson egy teszt-igazolványt, mondta Faßmann. Ebbe az igazolványba ragasztják majd az eredményeket, oldalanként hármat – hisz a teszteket hétfőn, szerdán és pénteken végzik majd reggel, az oktatás előtt. Az egyes tesztek negatív eredménye 48 óráig – úgy mint más tesztelési pontoknál is – érvényes. Tíz év alatti diákoknak az érvénybe lépő új szabályok szerint nem kell hivatalos negatív tesztelési igazolást felmutatniuk.

Oltás

Az egészségügyi minisztérium szerint azok a személyek, akik Ausztriában élnek, de más országban kapták meg a Covid-19 oltást (az EMA által engedélyezett Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinát) bejegyeztethetik oltásukat az osztrák háziorvosnál, hivatali orvosuknál vagy az osztrák oltóközpontokban.

Strand

Ausztriában május 19-én nyitnak a szabadtéri fürdők és strandok: itt is be kell tartani a szigorú biztonsági előírásokat, a 2 m-es távolságtartást és hordani kell beltérben (kabinok, öltözők) az FFP2-es maszkot. Itt is érvényes a 3G-s szabály belépéskor – csak tesztelt, vagy Covid-gyógyult vagy oltott személyek vehetik igénybe a fürdőket, strandokat. A regisztráció a belépéskor nem kötelező.

Tesztek az ovikban

Alsó-Ausztriában jövő hétfőtől minden óvodában elérhetővé válik a „Schleckertest“ vagy „Lollipop-test, vagy magyarul a nyalókateszt. Az elmúlt néhány hétben öt óvodában vizsgálták a teszt hatékonyságát, többségében pozitív visszajelzések érkeztek. A szülők dönthetnek arról, hogy a gyermeküket tesztelhetik-e, vagy sem, tehát elvégzése nem kötelező, hanem önkéntes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában