Világjárvány alatt készültek

2021.05.13. 07:00

Ékszerekből, táskákból, képekből, régiségekből nyílt kiállítás Nagykölkeden

A Közösségek Hetére a pandémia „szülte” kiállítást rendeztek a művelődési házban a Covid alatt készült kézműves alkotásokból. A tárlat 16 és 17 óra között látogatható.

Merklin Tímea

20210512 régiséggyűjtő, Dely István, Nagykölked, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A Nagykölkeden dolgozó közművelődési asszisztens, Domján Jánosné elmondta, hogy különböző eszközökkel próbálja „csábítani” az em­bereket az otthonukból, ám elég nehéz így a hosszú bezártság után, nem akarnak jönni. Még a gyerekek sem, mert nem nagyon ismerik egymást – különböző településekre járnak iskolába –, pedig számukra is talált ki játékot. Reméli, hogy a nyáron már szívesebben mozdulnak majd ki a helyiek, és a falunapot igazi közösségi rendezvényként meg tudják tartani.

Domján Jánosné közművelődési asszisztens a nagykölkedi tárlaton
Fotó: Szendi Péter

A tárlaton igazán értékes holmikat mutatnak be a készítőik. Francsics Anna ékszereket hoz létre a gyöngyvarrás módszerével. A járvány idején többet volt otthon, több ideje volt a hobbijára, de egyébként tíz éve foglalkozik ezzel. Egy iskolás és egy óvodás gyermeke van, vállalkozó, nem mindig volt nyitva, igyekezett alkotó módon felhasználni az időt.

A nyakláncok filcanyagra készülnek, ami könnyen vágható, formálható alapot ad, a gyöngyöket a fantáziája szerint teszi egymás mellé. Főleg ajándékba készülnek, néhányat saját maga visel, illetve korábban hastáncosok versenyére ajánlott fel nyereményként párat, a helyezettek kaphattak ilyen különleges ékszereket. Egyszer egy esküvőre is kértek tőle szettet: fülbevalót, nyakláncot, karkötőt.

Sass Imréné Marika táskákat varr már nem használt farmerekből. Nincs sok szabadideje, mert falugondnok, a Covid alatt is végig dolgozott, ellátta az időseket. De sokszor nem tud aludni, és akkor éjszaka varr: egy öreg ipari varrógéppel, amely meg tud küzdeni a vastag farmeranyaggal. A használt nadrágokat egy egyházasrádóci kereskedőtől kapja ajándékba. A Covid előtt Szombathelyre járt foltvarró körbe, ott kapott ötleteket, de ő maga is keres mintákat, modern, divatos darabok jönnek ki a keze alól. Részt vesz a jótékonysági akcióban, amit a pusztacsói SMA-beteg kisfiú, Noel gyógykezeléséért folytatnak. Ő is adott licitre farmertáskákat, és a bevételt odaadományozta.

Dely István Tibor régi tárgyakat gyűjt, hatalmas kollekciójából mutat be néhány érdekes darabot: mini kávézószettet, bogárfogót, régi vasalókat, kávédarálót, vaj­köpülőt, vasúti lámpát, üveg alma­reszelőt, mini szódás­üveget. Mint mondta, ötven éve gyűjtő, a hajlamot az édesanyjától örökölte, aki a konyhai tárgyakat és az egyházi újságokat gyűjtötte. Dely Istvánnak több mint százféle tárgya van, fateknőből 22, fűrészből 130, három üvegben régi gombok és sok más egyéb. Mindennek szeretne majd egy kiállító­helyet is létesíteni.

Hegyi Hajnalka gyerekkorában rajzolni szeretett, aztán ápolónő lett, de tíz évvel ezelőtt belső igénye visszavitte a képzőművészethez, festeni kezdett. Szép képeiből még eladni is tudott, olyan jól sikerültek. A Covid alatt ráállt a cserépbaba-készítésre. Az elsőt a barátnője kérte, azt kiposztolták a közösségi oldalra, ahol másoknak is megtetszett, azóta sokat csinál, nagy szerelem lett belőle.

Kiemelt képünkön: Dely István Tibor régiséggyűjtő hatalmas kollekciójából mutat be néhány érdekes darabot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában