nyitnak a közösségi színterek

2021.05.10. 11:30

Élednek a vasi művelődési intézmények: sportnap, nyugdíjas terasz, és gyalogtúra szerepel a programban

A hosszú zárva tartás után nyitnak a művelődési házak, közösségi színterek is, arra voltunk kíváncsiak, milyenek lesznek az első kontaktprogramok, hiszen hétfőn kezdődik a közösségek hete.

Merklin Tímea

20210507, Indulnak az események megye szerte kulturális életben, Éles Krisztina az NMI Vas megyei igazgatója, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A közművelődésben dolgozók folyamatosan kapták feladatba az elmúlt időszakban, hogy próbáljanak olyan programokat szervezni, amik nem csak az online térben valósulnak meg, fedezzék fel a szabadtéri helyszíneket a farsangtól a költészet napján át a húsvétig. Döröskén például a tavasztündér elment lóháton minden házhoz, hogy örömet, boldogságot hozzon – mondta Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója.

– Elindult egy weboldal, ahova a szakemberek a közművelődési jó gyakorlatokat töltik fel, mert érezhető volt, hogy mindenki fárad, és kérdésessé vált, hogy meddig lehet a közösségeket virtuálisan megtartani. Ez az online felület egy közös adatbázis, hogy úgy mondjam, tarol benne Vas megye a sok jó ötlettel. Minden szerdán új film kerül ki, lehet kérdezni, válaszokat adni, egyben egy szakmai fórum is. A járvány után sem lesz vége, mert maga a közös tudástár létrehozása és gyarapítása is egy jó gyakorlat.

Ma kezdődik a közösségek hete, amelynek szintén külön honlapja van. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai feladatul kapták, hogy találjanak ki bármit, ami megmozgatja az embereket Egy szívvel, egy lélekkel mottóval, és azzal az alcímmel, hogy Egy hét, ami rólunk, a településeinkről, a közösségeinkről, az értékeinkről szól.

A Vas megyében tevékenykedő közművelődési szakemberek egy hete levélben kapták meg a feladatot, és azóta folyamatosan érkeznek a válaszok. Például Kenyeriben minden civil szervezet a saját egyenruhájában táncol, csatlakozva a Jerusalema-akcióhoz, ami óriási sikerrel járta be az internetet. Vasváron szabadtéri kiállítást rendeznek a Szentkúton, miután helyi civilektől gyűjtöttek be fotókat.

Egyhetes program lesz Bérbaltaváron és Nagytilajban, rajzversennyel, kertészkedéssel, régi szokások felidézésével. Nagymizdó, Molnaszecsőd, Szarvaskend sportegyesületei közös sportnapot tartanak, kajakozással, tekével, lányok-asszonyok focimeccsel, zsíroskenyérpartival. Szakonyfaluban egész héten program lesz: a faluszépítéstől a zumbán, a kertmozin, a szemétszedésen, a kézműves foglalkozáson át a civilek toborzó napjáig.

Kemeneskápolnáról gyalogtúrát indítanak, a Ság hegyre, a csillagvizsgálóba mennek, hogy megnézzék, falujuk fölött milyen tiszta az ég. Zsennyén és Rábatöttösön nyugdíjasteraszt szerveznek, ahol kártyázni, beszélgetni lehet otthonról hozott sütemények mellett, a hölgyek együtt horgolnak, hímeznek, együtt töltik a délutánt. A Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei irodája is készül a nyitásra, falusétákat szerveznek.

Németh-Markó Viktória Szattán faültetést is tervez
Fotó: Szendi Péter

Megkérdeztünk a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatóságához tartozó kistelepülési munkatársak közül egy Őrségben élő kollégát, mit talált ki a közösségek hetére. Németh-Markó Viktóriához Nagyrákos, Szalafő és Szatta tartozik, ezért ebben a három faluban gondolkodott. Szerdán szemétszedés lesz Szattán, a falu határában, az erdőszélen, amit közös bográcsozással zárnak. Csütörtökön gyümölcsfát ültetnek a buszfordulónál lévő turistapihenőnél.

Szombaton pedig útra kelnek a szattaiak: elmennek Szalafőre, ahol sétálnak a faluban, a mangalicafarm lesz az úti cél, ahol lehet disznókat etetni, szalonnát kóstolni, rejtvényt fejteni. Onnan traktorral mennek a Pityerszerre, megnézik a bölényeket, majd gyalog a Bata-portára látogatnak, ahol olajütés-bemutató lesz, ki is lehet próbálni, ezenkívül tálakba rakott magokat lehet beazonosítani csukott szemmel. A helyi asszonyok kóstolót hoznak, hogy a dió- vagy a naprafrogóolaj a piskótában milyen. Pereccel, házikenyérrel tökmagolajat lehet kóstolni.

Nagyrákosra falubusszal utaznak Baksa Eszter gazdaságába, ahol a sajtműhelyben várja a csapatot kóstoló. A tájháznál a nagy őrségi mesemondó mesélni is fog. A Ki mit tud? – receptverseny nyomán a helyi asszonyok kedvenc sütiket hoznak, a helyi Vöröskereszt munkatársai pedig bográcsos ételt készítenek a nap végére az esti beszélgetéshez.

Kiemelt képünkön: Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas megyei igazgatója közös sétákat szervez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában