ásó, kapa, nagyharang

2021.05.06. 07:00

Elhalasztott menyegzők – Vas megyei pároknál, esküvőhelyszínek üzemeltetőinél érdeklődtünk

A járvány miatt sok fiatal pár került kényszerhelyzetbe. Vannak, akik már háromszor is elhalasztották az esküvőt, hogy az eredeti tervek szerint valósíthassák meg a nagy napot. Mások kivárnak, vagy egyelőre beérik egy szűk körű polgári szertartással. Jó hír, hogy várhatóan ötmillió beoltott esetén már megtarthatók a nagy esküvők is.

Gyöngyössy Péter

20210421 Vasszécseny Esküvői helyszínek: Új-Ebergényi Kastélyszálló Képen: az Új-Ebergényi Kastélyszálló vezetője Molnár Attila Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Ma még nehéz felmérni, hogy milyen nyomot hagy a lelkekben egy háromszor is elhalasztott házasságkötés, és hogyan dolgozható fel az a helyzet, amikor a váratlanul karanténba került család otthon laptopon nézheti végig a nagyfiú esküvőjét.

A csepregi Kancsó Eszternek és Drázsnyák Martinnak tavaly már volt egy tavaszi esküvőidőpontja, de a járvány miatt elhalasztották. Az új időpont május elejére szólt, de a bizonytalan helyzetre való tekintettel ismét elcsúsztatták augusztus végére. Csepregen lesz az egyházi esküvő, Vas­szécsenyben az egyik kastélyszállóban pedig a polgári szertartás és a lagzi. Ragaszkodtak az eltervezett nagy nap minden eleméhez.

Kancsó Eszter és Drázsnyák Martin már kétszer halasztotta el a házasságkötést
Fotó: VN/Kancsó Eszter

– Nem tudjuk, mikor és hogyan oldják fel a szigorításokat, és nem akartuk az utolsó pillanatra hagyni a döntést – meséli Eszter. – Családjainkban több krónikus beteg is van, és nem szerettünk volna senkinek az egészségével hazardírozni. Nem akartuk, hogy valaki azért ne tudjon eljönni, mert félti az egészségét, vagy éppen beteg. Augusztusban hétvégi időpont már nem volt, de nagyon örültünk annak, hogy egy keddi napra kaptunk helyet.

Molnár Attilának, a népszerű vasszécsenyi esküvőhelyszín ügyvezetőjének tapasztalata szerint a járvány ellenére nem csökkent a házasságkötési kedv. Pedig van, aki már negyedszer módosította a foglalást. Idén május első hetéig mindenkinek volt egy másik időpontja, és ez nagyon sokszor hétfői vagy keddi nap.

– Nálunk a hétvégék már 2022-re le vannak foglalva – mondja az ügyvezető. – Tavaly egészen novemberig voltak esküvőink. Rövidebb idő alatt tartottunk meg ugyanannyit, mint máskor. Az idén mi már február végétől kezdtük volna a szezont. Bizonytalanságot okoz, hogy várhatóan oltási igazolványhoz vagy teszthez fogják kötni a részvételt, és sokan ezt nem fogják bevállalni.

Szovák Nikoletta, az egyik ismert táplánszentkereszti esküvőhelyszín rendezvényszervezője szerint tavaly ősszel meg tudtak tartani szinte minden elmaradt esküvőt. Normál esetben május közepétől szeptember végéig szokott tartani a szezon. Az idén már május elejétől az ősz végéig vannak foglalásaik. – A párok általában egy-másfél évvel a dátum előtt kezdik szervezni az esküvőjüket – tudjuk meg Szovák Nikolettától. – Most akár két-három hónap alatt megteszik ezt. Tapasztalatunk szerint a párok ragaszkodnak az eredeti elképzeléseikhez, mert ez az ő a nagy napjuk. Most a járvány miatt lesznek csütörtöki esküvők is.

Brennerné Gorza Mária, a Celldömölki Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetője hangsúlyozza, náluk tavaly 130 pár mondta ki a boldogító igent. Várhatóan ez az idén is meglesz, csak más eloszlásban. Tavaly a korlátozások váratlanul érték a párokat, ezért akkor sokan visszamondták az esküvőt. A mostani hullámban a kivárás a jellemző. Akik szeretnének nagyobb családi, baráti körrel ünnepelni, azok eltették a nyár második felére az esküvőt. Korábban az április és a május nagyon felkapott hónap volt. Jelenleg csak szűk körben lehet megtartani a szertartást, ezért a normál évekhez képest 30 százalékkal lett kevesebb a házasságkötés ebben az időszakban.

A szombathelyi szalézi templom a székesegyház mellett az egyik legnépszerűbb helyszíne a templomi esküvőknek. Csány Péter plébános elmondja, hogy tavaly a pandémia miatt már volt náluk egy elhalasztott és két elmaradt esküvő. – Egészen október első hétvégéjéig tartott az esketési szezon – ismerteti Csány Péter. – Maszkos időszakban még nem eskettem. Tavaly nyáron nem kellett még maszkot hordani, sőt július közepén volt egy majdnem telt házas, 200 fős esküvő is. Általában késő tavasszal kezdődik az esketési idény. Az esküvők jórészt szombaton vannak, ritkábban pénteken. Ezt a szokást a járványhelyzet sem változtatta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában