A teljes életútját felidézik

2021.05.03. 07:00

Emlékkönyv jelent meg Für Lajosról – A kötet a rádóci kiállítás tematikáját követi

Önarckép címmel könyv jelent meg Für Lajosról. A kötet felidézi az egyházasrádóci születésű, egykori honvédelmi miniszter teljes életútját. A könyvet Für Lajos özvegye, Biró Friderika és Móricz Péter, a körmendi múzeum vezetője állították össze.

Tóth Judit

untitled

Fotó: VN/Móricz Péter

Két éve állandó kiállítást hoztak létre Für Lajosról szülőfalujában, Egyházasrádócon, a róla elnevezett felújított művelődési házban. A tárlatot Biró Friderika néprajzkutató, Für Lajos özvegye kezdeményezte, megvalósulását a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum munkatársai is segítették. A kiállítás nyomán a közelmúltban egy könyv is megjelent Für Lajos tiszteletére, születésének 90. évfordulóján.

A kötet a kiállítás tematikáját követi. Az első fejezet az egyházasrádóci családot mutatja be, majd következik a helyi elemi iskolával és a csurgói gimnáziummal kapcsolatos élmények ismertetése. Für Lajos életében Debrecen is meghatározó szerepet játszott: oda járt egyetemre, ott kezdett tanítani, 1956-ban a Hajdú-Bihar Megyei Forradalmi Bizottság titkárává választották. Forradalmi szereplése miatt egyetemi állását elvesztette, csak a 70-es évek végétől taníthatott újra a felsőoktatásban. A történészi pályára 1964-ben került vissza.

A könyv fontos fejezetei szólnak Für Lajos rendszerváltásban játszott szerepéről, hiszen a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja, országgyűlési képviselője és köztársaságielnök- jelöltje volt. Az Antall-, majd a Boross-kormányban a honvédelmi miniszteri pozíciót töltötte be. Hivatali idejére esett a Varsói Szerződés megszűnése és a szovjet csapatok kivonulása Magyarországról. Szó esik arról, hogy Für Lajos elkötelezett kálvinista és a határokon túli kisebbség szószólója is volt. A Találkozások című fejezetben az életében fontos szerepet betöltő személyekkel látható sok-sok képen.

Kiemelt képünkön: Az egykori honvédelmi miniszter születésének 90. évfordulójára megjelentetett kötet borítója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában