életmódi

2021.05.24. 07:00

Erősítés a diabétesz ellen – Százezer nővér egészségügyi állapotát követték nyolc éven át

Egy amerikai kutatás szerint csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen végeznek izomerősítő gyakorlatokat.

Polgár Patrícia

Fotó: Pixabay

A PLoS Medicine című szaklapban megjelent tanulmány alapjául szolgáló vizsgálat során százezer nővér egészségi állapotát követték nyolc éven át. Az eredmény: az izomerősítő gyakorlatok – súlyemelés, fekvőtámasz – hatása hozzáadódik a kardioedzések jótékony hatásához, csökkentve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatás szerint leginkább azoknál csökkent a diabétesz kockázata, akik heti 150 perc kardio- mellett legalább egyórányi izomerősítő gyakorlatot is végeztek. Esetükben a cukorbetegség kialakulásának kockázata harmadával volt kisebb, mint azoknál, akik semmilyen testedzést nem végeztek.

A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói állítják: a pozitív hatás titka a nagyobb izomtömeg fenntartása. A kutatók megjegyzik, kutatásuk nem számít reprezentatívnak, ugyanis csak egy bizonyos réteget vizsgáltak. A mozgás mennyiségét sem ellenőrizték, a résztvevők beszámolóira hagyatkoztak. Az eredmények azonban összhangban vannak egy férfiak bevonásával végzett korábbi vizsgálatéval.

Kiemelt képünkön: Az izomerősítés csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában