Szlovén mintagazdaság

2021.05.03. 07:00

Fejlődik a négyszáz éves tőke hajtása Felsőszölnökön

Lassan megjelennek az idei hajtások a Szlovén mintagazdaság nevezetes szőlőtőkéjén

Tersztyánszky Krisztina

20210428 szőlőtőke, Felsőszölnök, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

óváros középső részén, Lent városrészben található a legöregebb szőlőtőke a világon. A vasráccsal körbekerített növény egy 17. századi épület, az Öreg Szőlő Háza falára fut fel. A szőlő bizonyítottan több mint 400 éves, és így a világ legöregebb szőlőtőkéjeként jegyzik a Guinness-rekordok könyvében. Fajtája a fekete bársony vagy modra kavčina.

Maribor városa évente több oltványt ajándékoz a barátság és együttműködés jeleként más városoknak és szervezeteknek. A szlovén város önkormányzata szőlővesszőt adományozott Magyarországra is, például a Pannon Egyetem Georgikon Karának, ezt a hajtást 2012. április 24-én ültették el a Festetics-kastély parkjában. Szintén kapott szőlővesszőt a Falvak Kultúrájáért Alapítvány is 2012-ben. Ezt Tihanyban ültették el.

A legöregebb szőlőtőke egy oltványát 2019-ben ajándékozták a Szlovén mintagazdaságnak. Az épület előtt elültetett, igényes kerítéssel körbevett oltvány él és fejlődik. A tavalyi évben már több fürt gyümölcsöt termett.

Kiemelt képünkön: A mintagazdaság 2019-ben kapta Mariborból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában