közösségi jószolgálat

2021.05.04. 07:00

Festettek a vasi vándorok – Ismét jól láthatóak a Kéktúra jelzései

Hasznos tevékenységgel kötötte össze egyik tavaszi túráját a Vasi Vándorok Sportegyesület néhány tagja. Az Országos Kéktúra útvonalán újították fel a turistajelzéseket az Írottkő és Bozsok közötti szakaszon.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: VN/Gombos Kálmán

A túraútvonalak karbantartását, jelölését a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálja. A turistajelzések festésére a szövetség olyan tagszervezetei pályázhatnak, ahol van vizsgázott festő. A Vasi Vándorok között van erre jogosult tag Szabó Viktória személyében, ő végezte a munkát hat segítővel. A festésre vállalkozó egyesületek úgynevezett kilométerpénzt kapnak. Ebből kell kigazdálkodniuk a festéket és az egyéb kellékeket, a résztvevők ellátását, a fennmaradó összeget pedig közösségi programjaikra forgathatják vissza.

Gombos Kálmán, az egyesület elnöke szerint a közös festőnap jó hangulatú csapatépítő programnak bizonyult, mindamellett oda kellett figyelni a minőségi munkára is. Az úgynevezett „dél-dunántúli kék” vonalán haladva a nyolcvan-száz méterenként levő régi jelzéseket először is el kellett távolítani, megtisztítani a fa törzsét és a környéket.

Ezt követte a tulajdonképpeni festés, sablon segítségével, vízbázisú festékkel, fehér alapon a RAL színkód szerint megadott színű kékkel. Karbantartási munkák is adódtak: le kellett metszeni a benőtt ágakat, eltávolítani az útra dőlt fatörzset, ha id őközben kivágtak egy megjelölt fát, azt a jelzést pótolni kellett. A kék túrával fonódó egyéb túraútvonalak (piros, sárga, zöld) jelzéseit is fel kellett festeni. Azt talán mondani sem kell, hogy mindezt a természet értékeinek maximális tiszteletben tartása mellett kellett elvégezni

Kiemelt képünkön: Az Országos Kéktúra útvonalán, Írottkő és Bozsok között dolgoztak. Szabó Viktória vizsgázott festő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában