időjárás

2021.05.05. 07:00

Frontokon át vezet az út megyénkben egy várhatóan nyugodt hétvége felé

Két gyors front követi egymást az előttünk álló napokban, de a hétvégére átmenetileg megnyugszik az időjárás térségünkben, 20 Celsius-fok körüli értékeket mérhetünk majd napsütésben.

Cseh-Egyed Bernadett

20210430 Jeli Újra nyitva a Jeli Varázskert – védettségi igazolvány sem kell Szeptember 30-ig, minden nap várják a látogatókat a Jeli Arborétumban, amely két attrakcióval is bővült az idei szezonra – hangzott el a pénteki megnyitó ünnepségen. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Szerdán a déli szélben 18-20 Celsius-fokig melegszik a levegő, majd a késő délutáni, esti órákban hidegfront érkezik csapadékkal. Holnap borult lesz az ég felettünk, és mintegy 10 fokkal csökken a hőmérséklet. Pénteken éjszaka újabb front éri el térségünket, de ezt leszámítva a hétvégére kisüt a nap, kellemes idő ígérkezik.

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője azt mondja, szervezzünk bátran szabadtéri programot, vasárnap 20 Celsius-fokig melegszik a levegő. Délies áramlás váltja fel a hűvös északnyugati szeleket, ami szubtrópusi eredetű levegőt szállít térségünkbe: a jövő hét elején 25 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A szakértő hozzátette: a középtávú előrejelzések szerint május 20-ig biztosan marad a változékonyság, jelentős mennyiségű csapadék is várható a következő hetekben. A fagyosszentek esőt hoznak, de nem valószínű, hogy 0 fok alá csökken a hőmérséklet. Pétervári Tibor elmondta: kedden hajnalban mínusz 3 Celsius-fokot mért talajon az állomáson, nagy eséllyel ez lesz a hónap legalacsonyabb értéke.

Szólt arról is, hogy a sok­éves átlag szerint a havi középhőmérséklet 15-16 fok Szombathelyen, a napfényes órák száma májusban már eléri a 240-et, és 5-6 zivataros nap is előfordul ilyentájt. Egyelőre úgy tűnik, áprilishoz hason­lóan most is maradnak az átlag alatti értékek.

A derült napokon az UV-sugárzás szintje sokfelé már erős fokozatot ér el. Ebben az érzékenyebb bőrtípusúak könnyen leéghetnek a tűző napon, 11 és 15 óra közötti időszakban célszerű lesz kerülni a közvetlen napfényt.

Kiemelt képünkön: A hétvégére szabadtéri programot is szervezhetünk: kellemes idő ígérkezik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában