minek nevezzelek?

2021.05.01. 07:00

Górcső alá vettük, milyen trendi neveket adnak manapság a szülők az újszülötteknek

Rengeteg baba sírt fel 2021 első negyedévében a Markusovszky Kórház szülészetén, ahol a hagyományos nevek mellett természetesen ezúttal is akadtak különlegességek, amelyekről több esetben még azt is nehéz megállapítani, vajon melyik országhoz, kultúrához köthetőek hangzásukból fakadóan.

Sütő Dániel

Fotó: Pixabay

A lányoknál ez év első negyedévében az Emma, Dorka, Zsófia vagy Szófia, Gréta Fanni, Léna, Anna nevek voltak a legnépszerűbbek. A fiúk körében pedig a Botond, Levente, vagy Zalán nevet adták a legtöbbször a gyermekeknek. Ez eddig rendben is van, jól bejáratott, ismert nevek ezek mind, sok meglepő nincs bennük.

Viszont szerepelnek a születési anyakönyvi hírek között olyan nevek is, amelyek még minket is arra sarkaltak, hogy egy kicsit utánuknézzünk. A Vincent speciel nem is annyira tartozik ezek közé, de mindenképpen szemléletes példa abból a szempontból, hogy régi magyar neveink mennyire „külföldiesednek”, hiszen a Vincent és a Vince egy és ugyanaz. A folyamat természetesen nem most kezdődött, de mindenképpen érdekes.

És akkor következzenek a ritkaságok: először is a Miron. Első hallásra olyan görögös beütése van, és ahogy felcsapjuk a névhatározót, kiderül, hogy jó irányba tapogatózunk. A Miron név görög eredetű, illatos olajat vagy tömjént jelent. Az 1990-es években szórványos névnek számított, a 2000-es években nem szerepel a 100 leggyakoribb férfinév között.

Mila – Első blikkre a Kaptár című film sztárja, Milla Jovovich ugrott be nekünk, csakhogy ő két L betűvel írja a nevét. Ettől függetlenül, mint kideült, jó helyen kapiskáltunk. A szóban forgó név többek szerint szláv-orosz eredetű, mondván, hogy a Ludmila, Milena, Emilia stb. beceneve. Jelentése kegyes, kedves. A Milák számára fájó pont lehet, hogy egyelőre nincs naptári névnapjuk.

Megoszlanak a vélemények a Zille eredetéről. Ezt a rendkívül ritka női nevet egyesek arab területről származtatják, aminek jelentése nem ismert. Mások azonban úgy vélik, hogy német eredetű névről van szó, egészen pontosan a Cecília germán megfelelője, ami a Zilly névből ered.

Ugyancsak rendkívül ritka női név a Larina, ami szláv eredetű, jelentése: citadella. Olyannyira ritka névről beszélünk, hogy az elmúlt években még nem szerepelt sem a 100 leggyakoribb név, sem a 100 legnépszerűbb név között, ezért nincsen pontos információ a gyakoriságáról.

Az Elina remek példa arra, hogy egy adott névnek mennyiféle fajtája létezhet. Hiszen akárcsak az Elen, Elena, Eleni, Elin, az Elina is a Heléna egy változata, ami görög eredetű, pontos jelentése vitás, talán fényes, sugárzó. Valószínűleg a görög heliosz (nap) szó származéka. Az Elen, Elin és Elina szórványos, az Elena és Eleni igen ritka név volt a 90-es években, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb női név között.

Megakadt a szemünk még a Freja néven is, ami skandináv mitológiai eredetű, jelentése szerelem. Elszórtan előforduló női név.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában