Magyar katonák sírjait is gondozzák

2021.05.15. 07:00

Hadisírgondozás, a hősök emlékének ápolása osztrák szemmel – fórumot tartottak Szombathelyen

A Lehár-emlékév programjai között tartottak online fórumot Búcsú a fegyverektől címmel, osztrák és magyar résztvevőkkel csütörtökön.

Merklin Tímea

Fotó: Fülöp András

A „Búcsú a fegyverektől” egy sorozat lesz, amely más országok hadisírgondozásával, emlékápolásával ismertet meg. Az első alkalommal az ausztriai helyzetről számolt be Wolfgang Wildberger ezredes a Fekete Kereszt (Osztrák Hadisírgondozó Hivatal) burgenlandi tartományi vezetője, Kelemen László, az Ausztriai Magyar Kulturális Centrum vezetője tolmácsolásában.

Amint megtudtuk: Burgenlandban hat katonai temető van, a legnagyobb Bruckneudorfban. A legtöbb magyar katona Mattersburgban nyugszik. Az osztrák Fekete Keresztnek kettős feladata van: ápolja az ausztriai hadisírokat, és felkutatja a külföldön lévő katonák nyughelyeit. Hosszú évek óta tartó együttműködésben dolgozik a Grádics Egyesülettel és a Szent György Lovagrenddel, a tevékenységek motorja Fülöp András, akinek köszönhető a Lehár-emlékév rendezvényeinek megszervezése is.

Kiemelt képünkön: A hadisírkutatók közös ügye: nemzetközi megemlékezéseket tartanak az emlékműveknél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában