Kvirtek és kvartok

2021.05.12. 07:00

Kész a celldömölki Soltis Lajos Színház új mesejátéka

A Soltis Lajos Színház júniusban nyit, közben sorban készülnek az előadások. Most a legkisebbek örülhetnek: a Jancsi bajban van című beavatószínházi játék után elkészült a Kvirtek és kvartok – szintén az óvodás korosztálynak. De nem árt tudni, hogy a legjobb gyerekprodukciók a felnőttek lelkét is mélyen meg tudják érinteni.

Ölbei Lívia

Fotó: Benkő Sándor

A Soltis Lajos Színház mindig sokat adott a gyerekekre: a színházba szoktatást nem lehet elég korán elkezdeni. Az utóbbi hetekben-hónapokban két olyan előadás készült, amely az óvodásoknak szól, ráadásul úgy, hogy a társulat „házhoz megy”: nem a közönség jön el a Koptik Odó utcai színházba (bár ezt a varázslatos kis mézeskalácsházat látni is élmény, hát még belépni), hanem a színészek mennek el az óvodákba – oda, ahova hívják őket.

Kedden került pont a Kvirtek és kvartok végére. Az előadás a nálunk is népszerű angol szerző, Julia Donaldson Kvirtek és kvartok című könyvéből készült, a fordító Papp Sándor Zsigmond, színpadra alkalmazta a rendező, Manyasz Erika. A szerzőről jó, ha tudjuk, hogy 2011-ben Children’s Laureate-nek nevezték ki, ezt a címet pedig az Egyesült Királyságban olyan író vagy illusztrátor kaphatja meg, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a gyerekirodalom területén. De nem a rang miatt szerethetők a Julia Donaldson- könyvek, hanem fordítva.

Ami a celli előadás rendezőjét illeti: a budapesti Trainingspot Társulat tagjaként erősíti az alternatív szcénát, bohócdoktorként is működik (van affinitása a gyerekekhez). A Soltis Lajos Színházban többször megfordult már, fesztiválsikert aratott például a Helyettem élsz című monodrámával. Rendezőként most először dolgozik a társulattal. (A celli színház megfejthetetlen titka részben biztos ebben rejlik: hogy mindig megtalálja az újabb és újabb színházi embereket, akikkel dolgozni érdemes.) A két színésznek, Horváth Nórának és Piller Ádámnak szintén van már gyakorlata a gyerekekkel (elég a Jancsi és Juliska-előadást említeni).

A kvartok színe a piros: Kvart Valinak pöttyös bögréje van – na, kinek pöttyös bögre a jele az óvodában?
Fotó: Benkő Sándor

De kik azok a kvirtek? És a kvartok? „Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban, a Lapos Láp nedves partján honolt a kvartok büszke népe. A még büszkébb kvirtek fenn a Hangyás Hegység zord ormain éldegéltek, s nem győztek a kvartokkal azon pörölni, kik is a büszkébb népek. Mígnem a két szép gyermek, Kvart Vali és Kvirt Vili nagy titokban bele nem esett egymás esetlenségébe.” Nagy volt a riadalom: „Vilikém, nem értem, mégis, mit akartok? Nem látod, hogy milyen pirosak a kvartok?” És: „Valikám, figyelj rám, utoljára kérlek, vigyázz a kvirtekkel, mert iszonyú kékek!”

Akinek ezen a ponton fölrémlik Shakespeare Rómeó és Júliája, nem téved – viszont bízhat abban, hogy a dolgok ezúttal jóra fordulnak. Az előadás narrátora Temesi Zsolt, zenészként működik közre Gregorich Domonkos. Vilinek és Valinak drukkolunk!

Kiemelt képünkön: Kvart Vali és Kvirt Vili megtöri az átkot: Horváth Nóra és Piller Ádám a celli színház legfrissebb előadásában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában