kosárlabda

2021.05.15. 07:00

Kezdődik a bajnoki finálé – Szolnokon a Falco

Szombaton 18.45-kor a döntő első meccsén csap össze az alapszakaszgyőztes és a kupagyőztes (M4 Sport).

Tóth Gábor

20201017 Szombathely Falco Kc Szombathely -NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK NB I-es bajnoki kosárlabda mérkőzés Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Gasper Okorn vezetőedző

Fotó: Unger Tamás

Az elődöntő egyik ágán a Falco a Szegedet, a másik ágán a Szolnok a Debrecent búcsúztatta – a papírformának megfelelően. Mind a két alakulat 3-1-es összesített eredménnyel zárta le a párharcát. A Szolnok nyerte az alapszakaszt, így hazai pályán kezdi az ugyancsak az egyik fél három megnyert meccséig tartó döntős párharcát. A Szolnok a bajnokság alapszakaszában oda-vissza legyőzte a Falcót, a magyar kupa elődöntőjében viszont a szombathelyi alakulat bizonyult a jobbnak – később meg is nyerte a kupát.

Patinás csapatok feszülnek egymásnak, hiszen a nyolcszoros magyar bajnok, nyolcszoros kupagyőztes Olaj és a kétszeres magyar bajnok, friss kupagyőztes Falco csap össze. Érdekesség, hogy a szombathelyi együttes ott volt az előző három bajnoki döntőben – legutóbbi aranyérmét 2019-ben gyűjtötte be (a tavalyi, 2019/2020-as pontvadászat a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt, akkor a Falco állt a tabella élén). Míg a szolnoki szurkolók utoljára 2018-ban ünnepelhettek bajnoki címet, akkor éppen a Falco KC ellen diadalmaskodott a csa­patuk.

– Fizikailag rendben vagyunk, hiszen korán lezártuk az elődöntős párharcot, volt elegendő időnk a regenerálódásra, a felkészülésre, de ezzel ellenfelünk is így van – fogalmazott Gasper Okorn, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely NB I.-es kosárlabdacsapatának mestere. – Jó csapat a Szolnok, amely leszámítva néhány kisebb hullámvölgyet, összességében egész évben kiegyensúlyozottan, megbízhatóan teljesített. Riválisunk nagy erénye, hogy szervezetten, csapatként teszi a dolgát. De egyénileg is remek játékosok alkotják az Olaj gárdáját. Cakarum, Subotic és Badzim roppant ponterős, mindhárom légiós képes stabil 15-20 pontos teljesítményre. Ráadásul – pechünkre – Gibson és Warner is egyre jobb formának örvend. De a Szolnok nem csak légiósokból áll, a Pongó, Zsíros, Juhos, Kovács alkotta magyar négyes is képes meglepően jó teljesítményre – meccsről meccsre roppant hasznos, alázatos játékkal segítik a csapatot.

– Az esélyekről nehéz beszélni – folytatta az edző. – Mögöttünk nagyon nehéz szezon áll, számtalan problémával kellett megküzdenünk. Ennek ellenére a Bajnokok Ligájában majdnem bejutottunk a 16 közé, a magyar kupát megnyertünk, az alapszakaszt másodikként zártuk, és most itt vagyunk a döntőben. A fináléban inkább a pályaelőnyben lévő Szolnok vállát nyomja a teher – mi felszabadultabban léhetünk pályára. De természetesen meg akarjuk nyerni a párharcot. A csapatunk együtt van, úgy vélem, hogy jó formának örvendünk, jó a hangulat az öltözőben. Az elmúlt időszakban sok nagy csatát megéltünk, komoly téttel bíró meccseken léptünk pályára – többször is bizonyítottuk, hogy van bennünk erő. Ha ismét higgadtak maradunk, ha hozzuk azt a játékot, amit tudunk, amit elvárunk magunktól, akkor nyerhetünk Szolnokon.

– Büszke vagyok a fiúkra, büszke vagyok arra, amit eddig elértünk. És természetesen, ha már itt vagyunk, akkor mindent el fogunk követni azért, hogy begyűjtsük a bajnoki aranyérmet. A hét-nyolc fős rotációnkból mindenki bevethető, becsülettel felkészültünk – mondta Gasper Okorn.

A Falco KC szombaton reggel kelt útra, az ebédet már Szolnokon költi el a csapat. A szombathelyi együttest 80 szurkolója is elkíséri a bajnoki döntő első meccsére – azért „csak” ennyi, mert az Olaj ennyi belépőjegyet biztosított a sárga-fekete klub szurkolói számára.

MENETREND

A döntő menetrendje, május 15., szombat, 18.45, 1. mérkőzés: Szolnoki Olajbányász–Falco-Vulcano Energia KC Szombathely. Május 18., kedd, 20.15., 2. mérkőzés: Falco–Szolnok. Május 21., péntek, 15.30, 3. mérkőzés: Szolnok–Falco. Május 24., hétfő, 20.00, 4. mérkőzés (ha szükséges): Falco–Szolnok. Május 26., szerda, 20.00, 5. mérkőzés (ha szükséges): Szolnok–Falco. Az M4 Sport élőben közvetíti a meccseket.

Kiemelt képünkön: A sikeredző, Gasper Okorn a játékosai gyűrűjében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában