Fontos a mozgás

2021.05.21. 07:00

Kibővítették a tornatermet Apátistvánfalván – fotók

Meghitt ünnepség keretében avatták fel csütörtökön az Országos Szlovén Önkormányzat (OSZÖ) fenntartásában működő Apátistvánfalvi Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda tornatermét.

Tersztyánszky Krisztina

V. Németh Zsolt, Holecz Károly, dr. Helena Jaklitsch, Soltész Miklós, Kissné Köles Erika magyar és szlovén nemzeti színű szalagot vágott át

Fotó: Szendi Péter

A kormány harmincmillió forintos egyedi támogatásával a tornaterem mintegy kétszeresére bővült új tornaeszközökkel, felső világítóablakokkal. A terem a testnevelésen kívül számos egyéb programnak is helyet adhat a jövőben. Az iskolába járó negyven diák versekkel, tornabemutatóval, szlovén nemzetiségi tánccal köszönte meg az adományt.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőbeszédében az adott szó fontosságáról beszélt, hivatkozva arra, hogy a kormányzat betartotta a szűkös tornaterem bővítésére tett ígéretét.

V. Németh Zsolt, Holecz Károly, dr. Helena Jaklitsch, Soltész Miklós, Kissné Köles Erika magyar és szlovén nemzeti színű szalagot vágott át
Fotó: Szendi Péter

Dr. Helena Jaklitsch, a Szlovén Köztársaság határon túli szlovénekért felelős minisztere a gyerekekhez szólt, hangsúlyozva, hogy használják ki jól az új terem adta lehetőségeket, hiszen ebben a korban különösen fontos az órákon ücsörgés után a kikapcsolódást nyújtó mozgás. Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke Reményik Sándor versét idézve emlékeztetett rá, hogy a nemzetiség megmaradásáért a hit és az oktatás tehet a legtöbbet.

Apátistvánfalva jövője szempontjából is nagyon fontos, hogy fennmaradjon az iskola, amely távolabbról nézve szinte egy épületet alkot a templommal. Ennek biztosítása érdekében döntött úgy 2012-ben az OSZÖ, hogy átveszi a Szlovén Rábavidék oktatási intézményeinek fenntartását. Az elnök egyúttal köszönetet mondott a szlovén kormánynak, amiért oktatókkal, anyanyelvi lektorokkal segíti a helyi fiatalok nyelvtanulását, a szlovén hagyományok megismerését.

Az ünnepségen részt vett többek közt Metka Lajnscek szentgotthárdi szlovén főkonzul, V. Németh Zsolt or­szág­gyűlési képviselő és Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló. Az ünnepélyes szalagátvágás és Tóth Tibor plébános áldást kérő szavai után az államtitkár levetette zakóját, és kezdőrúgásával indította el az iskolás fiúk teremavató futballmérkőzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában