Szakembereket kérdeztünk

2021.05.11. 14:00

Kislány hívott segítséget – Fel lehet készíteni gyermekeinket ezekre a szituációkra? – videó

Bejárta a hazai sajtót annak az ötéves kislánynak az esete, aki korát meghazudtoló módon hívott segítséget, miután rosszul lett az édesanyja. Fel lehet-e készíteni gyermekeinket ezekre a szituációkra? Mentőt és pedagógusokat is megkérdeztünk.

Gyöngyössy Péter

Dévai-Szele Zsuzsanna tanító az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium alsósaival éppen egy segítségnyújtási helyzetet mutat be

Fotó: Szendi Péter

– Ma már szinte természetes, hogy egy 4-5 éves gyermek a 112-t be tudja ütni egy mobiltelefonba – állítja Köcse Tamás, az Országos Mentőszolgálat Vas megyei vezető mentőtisztje. – Ezután viszont életek múlhatnak azon, hogy az erre külön kiképzett irányító operátor megtalálva a gyermekkel a hangot, el tud-e oda jutni, hogy tisztázza, mi is történt pontosan, rögzítse a címet, és el tudja indítani a segítségnyújtási láncot.

Fontos, hogy a gyermek bármely szituációban el tudja mondani a nevét, hol lakik, hogy hívják a szüleit. Már óvodáskorban meg lehet tanítani a gyermekeket arra, hogy felismerjék, ha valaki rosszul van vagy megsérült. Arra is, hogy tudjanak segítséget hívni. Ebben a korban lehet lerakni az alapjait azoknak a készségeknek, melyek révén felnőttkorában valaki laikusként, akár életmentő beavatkozásra is képes lesz.

Dévai-Szele Zsuzsanna tanító az Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium alsósaival éppen egy segítségnyújtási helyzetet mutat be
Fotó: Szendi Péter

– Baj esetén segítséget kell hívni – ez már az óvodán belüli létezés mindennapjaival belenevelődik a gyerekekbe – állítja Kissné Nárai Mária, a jáki óvoda vezetője. – Megtanulják a gyerekek, ha valaki elesik az udvaron, szólni kell az óvónéninek, de azt is, hogy ha otthon baj történik, át kell szaladni a szomszédba, s ha lemaradnak egy kiránduláson a csoporttól, akkor kell tudni segítséget kérni. Egy nagycsoportosnak meg kell tudni mondania a nevét, a lakcímét, az életkorát, a szülei nevét, hogy melyik óvodába jár, ki az óvónénije.

Dévai-Szele Zsuzsanna tanító szerint az alsó tagozatos gyerekeknek játékos formában sokféle szituációt meg lehet tanítani. Ő például szokott a napköziben segélyhívósat játszani velük: van egy telefonközpontos és egy segélyhívó. Itt el kell tudni mondani a szükséges információkat. – Ez annyira szokott tetszeni nekik, hogy később önállóan is játsszák. A fontosabb telefonszámokat környezetismeret-órán is érintjük – meséli a pedagógus.

A kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola Gimnázium és Kollégiumban a mindennapi iskolai lét során a gyerekek a segítségnyújtásról sokat tanulnak. Minden évben az első óra az iskolában a tűz- és balesetvédelmi oktatás. Megbeszélik, mire kell figyelni az iskolán belül. Ha az olvasásórákon előjön egy-egy kapcsolódó téma, akkor beszélgetnek az otthoni segítségnyújtásról, és arról is, ha valaki rosszul lesz, mi a teendő.

– Az életvitelórán harmadik és a negyedik osztályban több órát szánunk erre a témára. Fontos a példamutatás. Ha például valakivel valamilyen baj történik az iskolában akkor látják, hogyan viselkedünk, hogy higgadtak vagyunk, mit csinálunk. Olyankor el is mondom, mi miért történik – hangsúlyozza Dévai-Szele Zsuzsanna, majd így folytatja, gyerekfüggő, hogy egy éles helyzetben, ha a gyermek egyedül van a bajjal, akkor képes-e cselekedni. Biztosan van olyan, aki bepánikolna, és nem tudna semmit se csinálni, hiába tudja amúgy, hogy mi a teendő. Azt szoktam mondani, hogy baj esetén, mielőtt bármit csinálnál, vegyél egy nagy levegőt.

A felső tagozatos oktatásban számos tantárgyban vannak olyan ismeretanyagok, melyek a váratlan helyzetek kezeléséhez is kapcsolódnak, legyen az tűzeset vagy újraélesztés.

A megkérdezett biológiatanár véleménye szerint ennek ellenére a váratlan stresszhelyzetekre a gyerekek nem igazán vannak felkészülve, mert nagyon védett burokban nevelkednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában