Szombathely jó helyzetben van

2021.05.07. 19:05

Kompenzációról pró és kontra

Miközben a baloldali városvezetés arról panaszkodik, hogy nem kapott kompenzációt, Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője elmagyarázta: ez épp azt bizonyítja, a város jó helyzetben van.

Vas Népe

A városházán rendkívüli ülésen tárgyalta az ügyet a városstratégiai bizottság

Fotó: Cseh Gábor

„.. tettük, amit tudtunk, mert biztosak voltunk benne, hogy erőfeszítéseink, amelyeket Szombathely érdekében teszünk, kifizetődőek lesznek. Nem ez történt” – olvasható az Éljen Szombathely! frakció közleményében, miután kiderült: a város működési költségeihez a kormány nem járul hozzá. Nemény András polgármester közösségi oldalán jelentkezett be, elmondta: egy rendezvénysorozattal készülnek a nyárra, de a Savaria Történelmi Karnevál megtartása egyelőre kétséges.

Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője pénteki programján arról beszél, hogy amikor a kormány úgy döntött, a pandémia okozta válsághelyzetben megfelezi az iparűzési-adó mértékét, nem a településektől vont el pénzt, hanem a munkahelyek megőrzése érdekében a munkáltatóknál hagyott jelentős összegeket. Hozzátette: a kompenzáció szempontjából az volt a döntő, hogy az adott település képes-e az alapvető feladatait finanszírozni. Így kapott például támogatást Szeged, és nem részesült benne Veszprém, Győr, Székesfehérvár. Hende Csaba emlékeztetett: az új városvezetés úgy vette át a város kasszáját, hogy az jelentős pluszban volt, továbbá a Schaeffler Kft. legújabb fejlesztése révén további kétmilliárd forinthoz jutott Szombathely.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Ungár Péter országgyűlési képviselő (LMP) kormányzati kompenzációval kapcsolatos kérdésére a parlamentben pedig úgy válaszolt: az egy főre jutó adóerő-képességet tekintve Szombathely a nyolcadik legerősebb település az országban. – Nincs kétféle állampolgár Magyarországon, minden településen élő ember számíthat a magyar kormányra – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában