ki tudtak menekülni

2021.05.31. 19:51

Kutyájuk ugatása is jelezte a veszélyt – A zsédenyi tűzeset helyszínén érdeklődtünk – fotók

Tűz pusztított hétfőn hajnalban a település egyik lakóházában. Szerencsére személyi sérülés nem történt, az idős párnak sikerült kimenekülnie az épületből.

Tersztyánszky Krisztina, Horváth Balázs

Fotó: Cseh Gábor

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint száz négyzetméter alapterületű családi ház égett teljes terjedelmében hétfőn hajnalban.

A tűz az éjjeli órákban keletkezett az egyik Petőfi Sándor utcai ház kazánházában. A lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek. A házban egy idős házaspár lakott, akik szerencsére még időben észrevették a tüzet, majd értesítették a tűzoltókat.

A tűzesethez a sárvári hivatásos és a jákfai önkéntes tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral, több oldalról fékezték meg a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. A tűzoltók a családi ház mellett lévő melléképületből hat darab propán-bután gázpalackot is kivittek. Az oltást követően az egységek megbontották a tetőszerkezetet, hogy a még izzó részeket is eloltsák. Az oltás és az utómunkálatok mintegy három órán át tartottak. A tűzeset során a ház lakhatatlanná vált.

A délelőtti órákban felkerestük a helyszínt, ahol javában tartottak a kárelhárítási munkálatok. A polgármester néhány helyi lakossal már korán reggel megkezdte a segítést a szerencsétlenül járt család házánál.

A Petőfi utcát az ötvenes években épült téglaházak szegélyezik, ezek egyikében történt a tűzeset. A sátortetős, tornácos családi ház tetőszerkezetéből csak üszkös gerendák maradtak, de az utca felőli rész viszonylag sértetlen maradt, és nem kapott lángra a ház előtt álló magas örökzöld sem. Valószínűleg azért nem, mert a lángok az épület hátuljánál levő gázkazánból csaptak fel, és mire elérték volna a tetőszerkezet első részét, addigra megkezdték munkájukat a tűzoltók. A ház előtt megégett gumiabroncsok, letámasztott kerékpárok, a kapuból foltos kutya nézeget kifelé – bizonyos információk szerint az ő ugatása is jelezte a gazdának a veszélyt.

Bognár László polgármester a ház hátuljából, kormos munkáskesztyűben kerül elő. Már hajnali fél ötkor a házhoz érkezett. Arról számol be, hogy annyira korán, két óra után történt az eset, hogy talán még a közvetlen szomszédok sem szereztek róla tudomást.

Reggel az utcabeli fiatalok elmentek dolgozni, néhány idősebb ismerős viszont eljött segíteni a takarításban, éppen most állnak neki a kazánháznak – mondja. – Még nem találtuk meg a kazánt, valahol ott van a romok alatt – magyarázza. – Szerencse, hogy a tulajdonos időben észlelte a bajt, hívta a tűzoltókat, és a feleségét is felébresztette, így ki tudtak menekülni.

A lángok csak a tetőszerkezetet pusztították, de mivel a lakás mennyezete az oltás során átázott, az egész épület lakhatatlanná vált. Szerencsére az idős pár fia itt lakik a közelben, így a károsultak lakhatása megoldott. Nemsokára jönnek a szakemberek, és lebontjuk a megrongálódott tetőt, majd az épületet befóliázzuk, hogy megelőzzük a további károkat – mondja.

Megtudjuk még, hogy a nyugdíjas párnak volt biztosítása a lakóházra, ami könnyebséget jelent a mindenképpen szükséges festésnél és a tető helyreállításánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában