Örökzöld probléma Szombathelyen

2021.05.21. 19:12

Majdnem 500 milliót költöttek a parkfenntartásra, mégis sok helyen derékig ért a fű

Megdöbbentő adat látott tegnap napvilágot: mintegy félmilliárd forintot, vagyis csaknem 500 millió forintot költött parkfenntartásra tavaly a szombathelyi önkormányzat. Ennek ellenére 2020-ban számos alkalommal arról szóltak a hírek, hogy a megyeszékhelyen óriási fű és elhanyagoltak a közterületek.

Tömböly Ágnes

Fotó: Facebook/Horváth Gábor

Korábban írtunk már arról, hogy nyakig ér a fű Kámonban, Herényben – erről a körzet önkormányzat képviselője, Horváth Gábor posztolt közösségi oldalán.

A politikus tegnap esti bejegyzésében már azt a kérdést feszegette: várost üzemeltetünk vagy a városüzemeltetést kommunikálunk?

Horváth Soma alpolgármester tegnap jelentkezett be Szombathely Facebook-oldalán a Derkovits városrészről, hogy választ adjon arra: miért haladnak lassan a fűnyírási munkák? A politikus szerint ennek két oka van: az eső akadályozza a munkát, emellett pedig a „kormányzati elvonások” miatt idén nem tudnak pluszpénzt biztosítani a parkfenntartásra.

Horváth Gábor tegnap este Facebook-oldalán reagált: tavaly 498 millió forintot, vagyis majdnem félmilliárd forintot költött parkfenntartásra a szombathelyi önkormányzat. Ebből a Szompark számára 390 millió forint jutott.

„Sajnos a fűnyírásból politikai kérdés lett, amit a kampányban használt a jelenlegi városvezetés. 2019-ben Molnár Miklós színváltozásával a költségvetésben nem kapott többletforrást a Szompark, így könnyű volt megígérni a 'rendszeresített fűnyírást' ” – írta Horváth Gábor.

Valahol már kétszer nyírtak, máshol egyszer sem

A képviselő kitért a munkaszervezés és az ellenőrzés fontosságára. „Összehangoltan kell kezelni egy adott területet. A Búzavirág utcai közparkot idén másodszor nyírták le a héten a szemben lévő árkos utcákat (Arad, Munkácsy, Damjanich) egyszer sem. Béke téren, Herényi temetővel szemben a Tulipán utcában, Németh László utca előtti területeket is kétszer nyírták” – írta Horváth Gábor. Majd hozzátette: „Fontosnak tartom a hatékonyságot. A munkaidő reggel 7 órakor kezdődik. Nem 9 óra után kellene a helyszínre kiérni és megkezdeni a munkaterület kaszálását. Több, mint 2 óra csúszás keletkezik reggel és hasonló a helyzet délután.”

A mélyebb árkok sem maradhatnak ki

A politikus arra is kitért, hogy a kertvárosi területen a mélyebb árkok nyírását nagyon fontosnak tartja. „A derékig érő fű kaszálás után az átereszeket eltömítheti és az komoly problémákat okozhat.”

Lapunk is írt a héten arról, hogyan öntötte el a víz Herény és Kámon utcáit, járdáit, miután az árkok megteltek vízzel és a csapadékvíz-elvezető rendszer nem bírta a terhelést.

„Sokan gondosak és lenyírják portájuk előtt a füvet, de sok az idős megözvegyült ember, akinek már nincs ereje ezzel foglalkozni. Félmilliárd forintból elvárható lenne hatékonyabb parkfenntartás Szombathelyen! Ébredj Szombathely!” – zárta bejegyzését a képviselő.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-tulzas-nyakig-er-a-gaz-szombathelyen-4945741/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ebredj-szombathely-viz-ala-kerult-hereny-4937200/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában