Helyi közélet

2021.05.05. 07:00

Marad Ausztriában a szigor – Nem változnak a beutazási szabályok

Körkép Nem hoz változást a május 19-i auszt­riai nyitás a magyar ingázók életébe – hacsak addigra nem változtatja vörösről legalább narancssárgára Magyarország besorolását az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) Covid-térképe. Eközben több uniós tagállam mellett Ausztria is részt vesz a Zöld útlevél első, tesztelő szakaszában.

Polgár Patrícia

20201203 Bucsu Rendőri ellenőrzés a bucsui határállomáson Vas megye határ­átkelési pontjain rendőrök léptetik be az országba érkezőket a koronavírus-járvány miatti határzárnál. Csak az jöhet, akinek erre jogosultsága van. Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Fotó: VN-Archív/Szendi Péter

A május 19-i nyitással több EU-s tagállam állampolgárait illetően is megszűnik a karanténkötelezettség. Egyes országok turistáinak és az onnan Ausztriába hazatérőknek sem kell majd karanténba vonulniuk. Kivételt képeznek ez alól az ECDC Covid-térképen piros besorolást kapott országok, így közöttük Magyarország állampolgárai is – számol be az orf.at osztrák hírportál magyar nyelvű felülete.

A legutóbbi rendelkezések szerint ugyanis nem vonatkozik karanténkötelezettség azokra, akik zöld vagy narancssárga besorolású országból érkeznek Ausztriába. A fent említett kategóriájú országokból beutazóknak elegendő lesz egy negatív koronavírus-teszteredmény, a gyógyultság vagy a beoltottság igazolása a határátlépéshez. A pirossal jelölt országokból teszt vagy orvosi igazolás, illetve oltási igazolás kell a beutazáshoz. A vörös államokból érkezőkre továbbra is tíznapos karanténkötelezettséget írnak elő, melynek feloldása legkorábban egy, a karantén ötödik napján elvégzett koronavírusteszt negatív eredményével lehetséges.

Finnország, Izland, Portugália és Málta zöld, illetve narancssárga besorolásúak az ECDC-térképen. A jelenlegi állás szerint ezen országokon kívül május 19-étől Németország, Olaszország, Spanyolország és Görögország esetében is véget ér a karanténkötelezettség.

Mint a legtöbb EU-s tagállam, Ausztria és Magyarország is piros besorolást kapott, ezáltal az ingázókra vonatkozó kivételek és szabályok, így a regisztráció és a tesztkötelezettség május 19-e után is életben maradhatnak – biztosat csak a törvény kihirdetése után lehet mondani.

Az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint Ausztria is abba a csoportba tartozik, ahol megkezdik a zöld útlevél tesztelését a tagállamok közötti egyszerűbb utazhatóság érdekében. A próbaidőszak május 10-én kezdődik és 21-éig tart. A minisztérium biztosított: csak mesterséges adatokat használnak. A cél a más tagállamokban kiadott tanúsítványok ellenőrzésének szimulálása saját megoldásaik segítségével, vagy a kidolgozott megoldások funkcionalitásának tesztelése.

Az Európai Unióban június elejétől kezdődhet el a rendszer használata. A Grüner Pass célja az oltások, a teszteredmények és a gyógyultakkal kapcsolatos információk rögzítése, és az egész EU-ban azok elismerése. A QR-kódok digitális úton vagy papíron történő használatával az Európán belüli utazás ismét sokkal könnyebbé válhat. PP

Kiemelt képünkön: Amíg Magyarország az ECDC térképén a piros besorolásba tartozik, maradnak a szigorú szabályok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában