Frissen Vasból

2021.05.04. 13:17

Matekérettségi – A vizsga után szombathelyi iskolák tanulóinál érdeklődtünk (frissítve, fotók)

A középszintű érettségi végén, délben a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban jártunk.

Merklin Tímea

A Bolyai-iskolánál is jártunk

Fotó: Szendi Péter

Könnyebbre számítottak – mondta a matematika tanár

A Premontrei gimnáziumban délután a matematika tanárok is megoldották a feladatokat. Zsiros Péter elmondta: könnyebbre számítottak, már csak a karantén miatt is, de még egy átlagos érettségihez képest is.

- A nagyon egyszerű feladatok is olyan formában voltak megfogalmazva, ami eltért a gyakorló példatári feladatoktól – tudtuk meg a pedagógustól. – Az elégségest könnyű volt elérni, de ötöst kimondottan nehéz volt szerezni. Főleg a második rész második felében voltak olyan feladatok, amikre nem lehetett előzetesen felkészülni. Beszéltem utána diákokkal, akik a régi érettségiket 95 százalékos teljesítmény felett írták, azt mondták, most a 90 százalékot se fogják elérni.

Tóth Kamillát nem értük el, de a szintén Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákja, Handler Márkó délben elmondta: az első rész nem volt vészes, a másodikban egyre nehezedtek a feladatok, egyre több gondja volt. Ötös vagy négyes biztos nem lesz, reméli a hármast, ami neki már ajándék lenne, de annak is örül, ha átmegy. Sulyok Kristóf könnyebbre számított. Nem típusfeladatok voltak, mint az előző években, de így is reménykedik egy 70 százalékos eredményben.

A középszintű érettségi végén, délben a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban jártunk, ahol Papp Tibor igazgató elmondta: három osztály, 104 diák érettségizett ma, 74 fő közép-, 30 fő emelt szinten. A vizsgát nagy várakozás előzte meg, hiszen november 10 óta otthon tanultak a gyerekek. A tanórákat online tartották, és a kiscsoportos felkészítés is online zajlott digitalizáló táblával.

- Mindent bevezettünk, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Kértem a gyerekeket, hogy most hagyják ki a teraszokat, a családi ünnepeket, hogy meg tudjanak jelenni az érettségi vizsgákon, mert nem pótolható. Nincs is hiányzó, tegnap is, ma is mindenki megjelent – mondta az igazgató. Hozzátéve: a harminc emelt szintű feladatlapot író diák főleg műszaki pályára megy, tegnap mindössze hárman mentek magyarból emelt szintre, akik bölcsészek lesznek. Holnap történelemből megint sokan tesznek emelt szintű vizsgát, ők jogi vagy közgazdasági pályára igyekeznek. A Bolyai profilja a biológia-kémia, ahonnan orvosi, egészségügyi pályára mennek a gyerekek, azt is sokan írják majd emelt szinten jövő héten.

A Bolyai-iskolánál is jártunk, ahol Jakab Maja Beatrix és Kamarás Ágnes mesélt a feladatokról
Fotó: Szendi Péter

A dolgozatokkal végzett, vizsgáról kijövő diákok közül megszólítottunk kettőt, aki eddig ötös volt matekból, hogy sikerült.

Jakab Maja Beatrix elmondta: mindkét résznél bepánikolt a közepe táján, de sikerült megnyugtatnia magát. Talán a stressz miatt érezte nehéznek, mint a korábban megoldott érettségi feladatsorokat.

- Még fel vagyok spannolva, érzem, hogy ki vagyok pirulva, tartok tőle, hogy esetleg túlgondoltam valamit. Gyakran megesik velem, hogy ha valamit túl egyszerűnek látok, túlbonyolítom. Csak remélem, ez most nem így volt.

Kamarás Ágnes úgy érezte, hogy az első rész nem volt rossz, nem kellett beugratós kérdésekkel küzdeni. Reméli, hogy összességében is elég jó lett, de most még nyugtalanítja, mit hibázott, mit nem.

A lányok annyi időt hagynak maguknak a fellélegzésre, míg hazaérnek, aztán nekiesnek a történelem tételeknek, hogy készüljenek a holnapi megmérettetésre, még egyszer átnéznek mindent, átismétlik az évszámokat, tényeket, hogy az a vizsga is jól sikerüljön.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/orszag-vilag/percrol-percre-a-matematika-erettsegirol-4893031/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/matekerettsegi-szombathelyi-iskolaban-jartunk-diakokkal-is-beszeltunk-a-varakozasaikrol-4894762/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/meghato-uzenetekkel-biztattak-az-erettsegizoket-a-bolyaisok-4892956/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában