Érettségi 2021

2021.05.04. 11:04

Matekérettségi: szombathelyi iskolában jártunk, diákokkal is beszéltünk a várakozásaikról

Van, aki csak át akar menni, hogy ne hozzon szégyent a családjára, másnak számít a szerzett pont a felvételinél.

Merklin Tímea

Tóth Kamilla, Handler Márkó, Sulyok Kristóf a matekérettségi előtt

Fotó: Szendi Péter

Megkezdődött ma reggel a matematikaérettségi. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban jártunk, ahol Véghné Busics Hilda igazgatónőtől megtudtuk: nègy osztály 155 diákja közül 145 ír közèpszintű matekot, 10 emeltszintűt. Az iskola kijelölt vizsgaközpont, így nègy teremben „idegen” diákok írnak, nem saját tanulók, öten pedig angol nyelven írnak emelt szintet.

A középszintű feladatsor háromórás, két részből áll: egy 45 perces, könnyű feladatokból álló részből, amiért maximum 30 pont jár, és egy nehezebb feladatokat tartalmazó 135 perces részből, amire maximum 70 pontot lehet kapni.

Az emelt szintű feladatokra négy, az angol nyelvű feladatokra öt órát kapnak a vizsgázók, de természetesen előbb be lehet fejezni, ki ahogy végez. Minden feladatlap összesen 100 pontot ér, ebből igyekeznek a diákok minél többet megszerezni.

Tóth Kamilla, Handler Márkó, Sulyok Kristóf a matekérettségi előtt még egy utolsó megbeszélés Fotó: Szendi Péter

Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy a digitális oktatás ellenére sikeresen felkészítették a tanulókat. rendszeresen tartottak felkészítést – januártól folyamatosan és intenzíven -, maximum tízfős csoportokban. Van 40-42 fős osztályuk is, ahol a tanár négyszer tartotta meg ugyanazt a konzultációt.

- Szinte minden óránkat online tartottuk, így tudtuk a diákok kéréseit, kérdéseit rendezni, és átsegíteni őket az elakadásokon, hogy előbbre jussanak az önálló munkában. Az önálló munka nagyon lényeges volt, hiszen érezniük kell a saját felelősséget is, hogy van tétje, hogy eredményt kell produkálni, ha valaki tovább akar lépni. Annak nem tudunk segíteni, aki nem akar tanulni. De nálunk ha valaki tanulni akart, ahhoz minden támogatást megkapott – mondta Véghné Busics Hilda.

Megszólítottunk hármat a mai matematikaérettségire igyekvő diákok közül.

Fotó: Szendi Péter

Tóth Kamilla izgult, de próbált higgadt maradni, úgy véli, egy normális vizsgadrukk természetes, még segít is.

- Ez már a második nap, nemsokára vége lesz – mondta. – Ötéves képzésre jártam, volt egy pluszévem felkészülni. Jók az előzmények, ötös voltam matekból, jártam fakultációra, 95 százalèk feletti eredménnyel szeretném megírni a középszintű érettségit. Duplázni akarom a pontjaimat, a Corvinus egyetemre jelentkeztem nemzetközi gazdálkodásra, második helyen gazdaság és menedzsment szakra. Ősszel már megcsináltam az angol emelt szintű érettsègit.

Handler Márkónak a törtènelem és magyar számít a felvètelin, mert az ELTE nemzetközi tanulmányok angol nyelvű kurzusán szeretne továbbtanulni. A mai matekérettségin csak át akar menni úgy, hogy ne okozzon nagy csalódást a családjának.

- Hármas voltam matekból, most is ilyen eredményre számítok, körülbelül hatvan százalèkosra. Arra fókuszálok, hogy vagy a magyar vagy a történelem 90 százalèkosra sikerüljön, mert azt duplázni szeretnèm. Az angol emelt szintű már nekem is megvan – mondta Márkó.

Sulyok Kristóf nem izgult, úgy gondolta, hogy nem lehet baj, jó felkészítést kapott, a tanárok az online oktatásban is nagyon segítőkészek voltak.

- A matekon nekem sok múlik, nagy a tèt, próbálom a legtöbbet kihozni magamból. Gazdaság – informatika szakra jelentkeztem a győri egyetemre, másodikkènt a veszprémire, harmadikkènt a pécsire. Duplázni szetetnèm a ma szerzett pontot – tudtuk meg tőle.

A fiatalokat vizsga után is megkérdezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában