ünnep a kápolnánál

2021.05.31. 07:00

Megidézték az 500 éves vasi település történelmét – fotók

Megemlékezést tartottak Sároslak (ma Egyházasrádóc része) első okleveles említésének 500 éves jubileuma alkalmából a kápolnánál szombaton.

Merklin Tímea

20210529 a sároslaki falurész 500 éves, Egyházasrádóc, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Sároslak falurész korábban önálló település volt az 1937-ben bekövetkezett községegyesítés előtt, történetét Benczik Gyula, Feiszt György levéltárosok és Orbán Róbert helytörténész tárta fel. Derks Wilhelmus Josephus polgármester beszédében elmondta: Sároslak egyike volt annak a négy pici falunak – Mátéfalva, Gógánfölde, Sároslak és Mihályfalva –, amelyek valaha ezen a területen voltak, ő a családjával az egykori Mihályháza területén él és gazdálkodik, ami nemesi birtok volt.

Kifejtette: büszke arra, hogy nem az első gazda itt, és történelmi alapokra építhet. Liker-Oleszka Marietta kulturális szervezőtől megtudtuk: a református haranglábat valamikor 1760 körül emelték. A sároslaki kápolnát Bor György kezdte építeni 1936ban, amelyről az unokája Bor Mária mesélt. A nagyapja az orosz hadifogságban fogadta meg, hogy ha hazatér, kápolnát építtet. Horváth Gáborné dr. Huszár Imre Jeromos atya munkásságát ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában