áldás és kultúra

2021.05.10. 17:30

Megújult a gencsapáti Szentkút és környéke – láthatóvá vált a gyógyító erő, a víz

Tovább szépült a Szentkút és környéke. A felújított épületet tegnap dr. Székely János megyés püspök áldotta meg az ünnepi szentmisén.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

2015-ben zajlott a kegyhely – Gencsapáti településtörténeti, egyháztörténeti, és turisztikai szempontból is egyik legfontosabb kulturális emlékhelye – felújításának első része, akkor a 14 stáció újult meg. Nemcsak a zarándokutak és turistautak találkoztak a Szentkútnál, hanem a pályázatok is.

Bodorkós Ferenc polgármester ismertette a felújítás 2. ütemének beruházás-sorozatát: a Vas Megyei Önkormányzat által koordinált TOP-fejlesztési forrásból esőbeállót építették és egy kilométernyi gyalogutat tudtak felújítani. Négy pad és két asztal szolgálja a betérő kényelmét az esőbeállóban. Állandó kiállításon pedig Gencsapáti értékei láthatók, mások mellett a Szentkút és az Ördögkő, Gencsapáti tánchagyománya, a hímestojás-festés hagyománya, a Gencsapáti Legénycéh.

Leader pályázaton öt település, köztük Gencsapáti adott be pályázatot komplex turisztikai fejlesztésre: az elnyert támogatásból felújították-parkosították a Szentkutat: a hely szelleméhez és szakralitásához illő díszkút kialakításával láthatóvá vált a gyógyító erő, a víz. Ambrus Mária táj- és kertépítő mérnök tervei alapján 285 díszcserjét, 25 lombos fát ültettek a régi kiszáradtak helyére – a Szűzanya kertjében tavasztól késő őszig lesznek virágzó növények. Nyolc öreg hársfát gyógymetszéssel mentettek meg.

Pályázatot nyertek a zártkerti ingatlanok megközelítésére is – az út a Szentkút előtt halad el. A kegyhelynél mutatott be szentmisét a megyés püspök. Szentbeszédében rámutatott a gyönyörű környezetben lévő Szentkút hármas küldetésére: megnyitja szívünket-lelkünket, hogy lássuk meg a Teremtő csodáját, hirdeti, hogy a vidéki ember kincs és, hogy Krisztus keresztjéből fény árad.

Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke a gencsapáti helyi értékeket bemutató kiállítást
nyitotta meg. A fotón Kondora Bálinttal, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökével (balról)
Fotó: Szendi Péter

Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében félig tréfásan utalt rá: azt már rég eldöntötték, hogy a Barangolás a megyei értékek mentén nevű turisztikai programnak része lesz a Szentkút, arra, hogy esőbeálló épüljön, egy látogatásukkor kaptak égi jelet: hatalmas zápor csapott le rájuk. A pihenőhely azóta megépült, várja látogatóit.

Bejelentette azt is: a Vas Megyei Turizmus Szövetség utazástervező blogot indított, ahol 72 vasi attrakciót mutatnak be a nagyközönségnek, köztük van a Szentkút is. Kevy Albert, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg Gencsapáti helyi értékeit bemutató kiállítást. Közreműködött a Boglya Népzenei Együttes és Tanai Erzsébet népdalénekes.

Kiemelt képünkön: Sokan látogatják a Szentkutat – dr. Székely János megyés püspök áldotta meg. A zarándokokat és a turistákat most még szebb környezet fogadj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában