főhajtás

2021.05.31. 07:00

Megyeszerte a hősökre emlékeztek, akik életüket adták a hazáért

A Hősök napján a megye több településén is tartottak megemlékezést. Szombathelyen, Sárváron és Kőszegen jártunk.

Vas Népe

Fotó: Pajor András

SZOMBATHELYEN a 83-as emlékműnél a Szent György Lovagrend és az ŐrvidékHáz szervezett ünnepséget a Lehár 145 Emlékév keretében, megelőzően a Zárdatemplomban szentmise volt, amit Nagy Gábor atya celebrált. Fülöp András főszervező, Szent György lovag elmondta, hogy az elesett magyar hősök emlékezetét 1917-ben iktatták törvénybe. Az 1924-es törvény úgy fogalmazott: „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”, ennek ellenére 1945-től mégsem tartottak ünnepet ezen a napon. A rendszerváltás óta lehet ismét emlékezni az elesett katonákra. Ünnepi beszédében Wolfgang Wildberger ezredes, az osztrák hadisírgondozó hivatal, a Fekete Kereszt burgenlandi tartományi vezetője hangsúlyozta: nemcsak azokra emlékezünk, akik hőstetteket hajtottak végre, hanem azokra a névtelen katonákra is, akik a fiatal életüket adták oda a hazájukért. Wildberger ezredes annak a németújvári vadászzászlóaljnak volt a parancsnoka korábban, amely a császári és királyi 83. és 106. gyalogezredet is a jogelődjének tekinti. Hangsúlyozta: közös a történelmünk, amit Lehár Antal és az ezredéhez tartozó katonák élete és áldozata is meger ősít. A Lehár vezette ezredben olyan falvakból jött katonák is szolgáltak, amelyek később Burgenland részévé váltak. Amint mondta: ne feledjük a múltat, mert csak az ismerheti meg a jövőjét, aki tudja, honnan jött. Végül koszorút helyezett el a 83-as emlékművön, ahol lerótta tiszteletét a szombathelyi városvezetés, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 17. Hadkiegészítési és Toborzó Iroda, az MH 83. Poppr Emil Területvédelmi Zászlóalj, az ŐrvidékHáz, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviselete is. A szobornál a szombathelyi 11-es huszár hagyományőrzők tisztelegtek, a Takarodót Sághegyi Erik fújta trombitán.

SÁRVÁRON a Szent László templomban tartott mise után került sor a Magyar Hősök Emléknapjának városi ünnepségére. A templom falán lévő világháborús sárvári áldozatok emléktábláját megáldotta Wimmer Roland városi plébános, majd koszorút helyezett el Kondora István polgármester és dr. Máhr Tivadar alpolgármester. – Ha nincsenek önfeláldozó magyar hősök, talán most mi sem lehetnénk itt. Nem lehetnénk egy szabad ország polgárai, amire jó, ha mindennap gondolunk – fogalmazott a megemlékezésen dr. Máhr Tivadar, hozzátéve, hogy ez alkalommal azokra a mai hősökre is gondolunk, akiknek az áldozatos munkája révén sikerült hazánkban megfékezni a koronavírus-járványt. A város főterén álló világháborús huszárszobornál a Nádasdy Ferenc Bandérium tagjai álltak díszőrséget. A bandérium nevében Szibler Gábor kapitány helyezett el koszorút azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. A megemlékezés a bandérium díszlövéseivel zárult.

KŐSZEGEN Weidl Márk, a Kőszegi Ostromnapok Egyesület tagja, a Jurisics Bandérium kapitánya köszöntötte az egybegyűlteket a Hősök Tornya alatt. Kiemelte: Magyarország egy olyan ország, ahol minden korban és élethelyzetben születnek hősök, elég csak a közvetlen környezetünkben szétnézni. Hősök az édesanyák, az édesapák, a rendőrök, a tűzoltók, az emberfeletti teljesítményt nyújtó mentők, orvosok, ápolók is.

– Visszanézve a magyar történelemben számos olyan korszakot találunk, amikor hőssé válni egy pillanat műve volt. Igaz hazafiak jól, jókor és lelkiismeretesen meghozott döntésén múlt, hogy a magyar nemzet megmaradt a viszontagságok között – mondta. Majd a várvédő h ős Jurisics Miklóst említette, aki a legnehezebb pillanatokban olyan döntést hozott, amire csak egy nemes jellem képes: a 70-80 ezer fős török sereggel szemben megkísérelte megvédeni a kicsiny várat 7-800 emberrel. Mint mondta, Kőszeg több kiemelkedő történelmi személyiséget adott az országnak: az óvárosban a 2. világháborús emléktábla és az 1. világháborúban elesetteknek is emléket állító városi jelkép, a Hősök Tornya messze földön hirdeti bátorságukat. A nagyszerű emberek között említette a 400 évvel ezelőtt 1621. május 27-én kivégzett Hörmann Mihályt, a kőszegi vár várnagyát is.

Kiemelt képünkön: A Nádasdy Ferenc Bandérium díszlövése a sárvári világháborús huszárszobornál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában