Frissen Vasból

2021.05.19. 20:00

Méltatlankodó telefonhívást kaptunk Vaskeresztesről – A helyszínen jártunk utána az ügynek

Méltatlankodó telefonhívást kaptunk a közelmúltban a településről. A helyszínen azonban kiderült, hogy vaklárma volt a panaszos felháborodása, és az ügy időközben már mindenki megelégedésére megoldódott.

Tersztyánszky Krisztina

Krancz Tamás az új zászlókat mutatja

Fotó: Cseh Gábor

Fixl Richárd, aki korábban faluvezető is volt egy ideig Vaskeresztesen, már nem először kereste meg szerkesztőségünket. Ezúttal azt kifogásolta, hogy a nemzeti színű zászló miért nincs kifüggesztve az önkormányzati hivatal épületére az ünnepnapokon. Fixl szerint szégyen, hogy ma Magyarországon megteheti ezt egy önkormányzat.

– Én svábnak, németnek és magyarnak is érzem magam – hangsúlyozta panaszosunk. – Számomra fontos a nemzeti zászló. Ha nincs pénze erre az önkormányzatnak, szervezzenek gyűjtést, és én leszek az első, aki adakozik erre a célra.

Azt is megtudtuk telefonálónktól, hogy még eddig nem jelezte a hiányosságot semmilyen hatóságnak, de fontolgatja, hogy magasabb fórumhoz fordul.

Krancz Tamás az új zászlókat mutatja
Fotó: Cseh Gábor

Megkérdeztük a Vas Megyei Kormányhivatalt a lobogózás szabályairól. Ezt tudtuk meg: „A nemzeti zászló használatának szabályairól, valamint a középületek fellobogózásának kérdéseiről a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint a középületek fellobogózásának egyes kérdéseiről szóló jogszabály rendelkezik. A jogalkotó a középületek fellobogózásának elmulasztásával kapcsolatosan szankciót nem állapított meg. A zászló (lobogó) kitűzésének (felvonásának) betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, ahol nem működik ilyen, ott ez a jegyző feladata. A Vas Megyei Kormányhivatalhoz a zászló, lobogó nemzeti ünnephez kapcsolódó kitűzésének, felvonásának elmulasztásával kapcsolatosan eddig nem érkezett beadvány.”

Krancz Tamás, Vaskeresztes polgármestere a frissen fellobogózott hivatalban fogad bennünket. Mutatja: a régi uniós zászló nyelén friss hasadás látszik, letörte a vihar, a nemzeti zászló pedig foszlott, szakadt, ezért kellett őket lecserélni. Valóban volt egy átmeneti időszak, amikor nem volt kint a zászló. Időközben a hivatal épületét felújították, a községházára és a szomszédos óvodára is egyedi gyártású, rozsdamentes zászlótartók kerültek a régiek helyett. Most érkeztek meg az új zászlók, azokat mindjárt ki is függesztették a középületekre, ahol azok nemcsak a nemzeti ünnepeken, hanem az év minden napján hirdetik az itt élők identitását és hazaszeretetét.

A polgármester hozzátette: sajnálja, hogy miközben a falu lakossága összetart és a település szépen fejlődik, pont egy korábbi faluvezetőnek kell mindig problémát keresni, holott már korábban több hasonló „észrevételét” elutasította a bíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában