Frissen Vasból

2021.05.05. 18:45

Rablólányok a fedélzeten: a Mesebolt és a Kőszegi Várszínház 10. közös bemutatója

Izgő-mozgó gyerekhadként viselkedünk a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház szerda délelőtti szombathelyi sajtótájékoztatóján: ebben a körben rég találkozhattunk. Aztán tátott szájjal bámuljuk a mutatványt, amelyet A fabatkák kertje címmel bemutatás előtt álló előadásból kapunk.

Ölbei Lívia

20210505 Mesebolt bábszínház- A fabatkák kertje, Szombathely, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Az igazi kalózhajó már ott horgonyoz az MMIK 125-ös termében, a tervek szerint júniusban Kőszegen láthatjuk a premiert. Ez lesz a Mesebolt és a várszínház tizedik közösen létrehozott bemutatója.

Kovács Géza és Pócza Zoltán, a várszínház igazgatója megegyeznek abban, hogy ez egy példaértékű, gyümölcsöző, kölcsönös előnyös kapcsolat, az értékteremtés jegyében. Pócza Zoltán az elmúlt tíz év együttműködésére visszatekintve kiemeli: csodálatos, hogy egy ilyen színvonalú bábszínház működik Vas megyében.

A számos díj mellett egészen friss fejlemény, hogy a Kicsibácsi és Kicsinéni meg az Imikém című, ugyancsak közösen létrehozott (egyébként más szakmai sikerekkel is büszkélkedhető) előadás plakátja bekerült a 6. osztályosok nyelvtankönyvébe. A plakát tervezője az a Trifusz Péter, aki A fabatkák kertje világát színpadra álmodta.

Trifusz Péter nem először dolgozik tervezőként a Mesebolttal, de Veres András rendezővel ez az első közös munkája. Veres András – aki szorosan kötődik a szombathelyi bábszínházhoz – azt mondja, gyorsan megtalálták a közös hangot, örül a szakmai találkozásnak: bárhol színházi térként működtethető díszlet született. A rendező jegyzi a két Horgas-meséből összeszőtt szövegkönyvet is. Azt mondja, hármas kötődése van a szerzőhöz, a költőként és irodalomszervezőként is számontartandó Horgas Bélához (akinek gyermekei közül kettő: a díszlettervező Péter és a rendező Ádám sokat dolgozott Szombathelyen; Ádám nemcsak a WSSZ-ben, hanem a Meseboltban is rendezett).

Veres András gyerekkorában szerette nagyon a Horgas Béla-meséket, ezeken nőtt föl. Aztán a saját gyerekeit bevezetve Horgas Béla mesevilágába rájött, hogy milyen mélyen élnek benne ezek a történetek („ezeket én kívülről tudom”). Bábrendezőként pedig egyfelől a Horgas-mesék költői rétegének kibontása, másfelől a „mesemondóhelyzet” működtetése érdekelte: az előadás a közönséggel való kommunikációban működik. Ez az alapállás megnehezítette a próbafolyamatot, hiszen nem próbálhattak gyerekek előtt, nem kaptak élesben reakciókat – csak modellálni tudták a lehetséges válaszokat.

A rablólányok (!) Gyulai Csaba zenéjére mindenesetre hamarosan megtámadják a fabatkák csodálatos birodalmát, meglátjuk, miféle kincseket találnak ott. Játsszák: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor, Varga Bori.

A sajtótájékoztatón megmutatott két jelenet után még ülünk egy kicsit, mint az illedelmes gyerekek: várnánk a folytatást. Trifusz Péter gyönyörű, mesebeli és igazi kalózhajója pedig néha mintha Noé bárkájára hasonlítana.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában