Frissen Vasból

2021.05.12. 14:41

Mit láthatott a sofőr? – Jövő szerdán ítélet születhet a kukásautó halálos balesetet okozó vezetője ügyében

Jövő héten ítélet születhet a halálos balesetet okozó kukásautóvezető ügyében a Szombathelyi Törvényszéken. Szerdán a szakértői véleményt ismertették, és az azzal kapcsolatos észrevételeket tárgyalták meg.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Horváth Balázs

2019. május 13-án életét vesztette az az asszony, akit egy tolató kukásautó ütött el reggel 9 óra előtt nem sokkal. A vádirat szerint a Vasút utca 1. szám alatt lévő saroképület előtti útszakaszon kialakított 90 fokos – menetirányát tekintve – balra ívelő útkanyarulatban G. Z. vádlott a tolatás során nem észlelte a gépkocsi mögött a jobb oldali járdáról az úttestre lépő, és bal oldali járdára átkelni szándékozó H. G. sértettet, akit így a tehergépkocsi a jobb hátsó sarok részével elütött. A sértett az elütést követően az úttestre, illetve a gépkocsi jobb hátsó kereke alá esett, és a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A területre való rálátás a visszapillantó tükrök használata ellenére is nagymértékben korlátozott volt az útkanyarulat íve és a tehergépkocsi felépítése miatt, így a vád szerint a gépjármű vezetőjének irányító személy segítségét kellett volna kérnie.

A szerdai tárgyaláson a vádlott ügyvédje elfogadta a szakértői vélemény valamennyi megállapítását, de szerinte kérdés az is, mennyi idő telhetett el az úttestre lépés és a láthatóság megszűnése között. Elhangzott: mivel az ütközés nem a járműnek a hátsó jobb sarkán, hanem valamennyivel beljebb történt, az addig tartó idő és a megtett távolság valószínűleg még az előzőleg meghatározott 2,34 másodpercnél, illetve a 4,8 méternél is rövidebb.

A szakértő jelenlétében beszéltek arról is, vajon mennyi idő szükséges egy tekintetváltáshoz, és hogy legalább egy másodpercig szükséges a tükörbe nézni ahhoz, hogy biztosan meggyőződjük a látottakról.

Dr. Nárai József bíró a tárgyalás folytatását május 19-ére tűzte ki: akkor meghallgatják a vád- és védőbeszédeket, és várhatóan ítélet is születik az ügyben.

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kek-hirek/halalos-baleset-szombathelyen-kukasauto-utott-el-gyalogost-videoval-3007792/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában