szép otthon

2021.05.08. 07:00

Most érdemes átültetni szobanövényeinket

A jó idő beköszöntével a kert és a balkon rendezése, szépítése kerül a középpontba, de ne feledkezzünk el róla: a szobanövényeink számára is véget ért a vegetációs időszak. Ilyentájt érdemes átültetni zöld kedvenceinket.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Több jel utal arra, ha a növény kinőtte jelenlegi lakhelyét: majdnem kidől a cserépből, nagyon gyorsan elhasználja az

öntözővizet, a gyökerei kibújnak az ültetőközeg felszínén és az edény aljára fúrt lyukakon. Érdemes átültetni a frissen vásárolt növényeket, ahogy jó megoldás lehet arra is, ha a szobanövény nem fejlődik, csak sárgulnak a levelei, és fakó hajtásokat hoz.

Az ültetéshez lehetőleg csak egy számmal nagyobb edényt válasszunk. A kerámia előnye, hogy abban jobban kap levegőt a növény gyökere. A műanyagok azonban általában mutatósabbak, ráadásul olcsóbbak és könnyen tisztán tarthatók. Mindig jó minőségű, laza, morzsolható virágfölddel dolgozzunk, de például a kaktuszoknak érdemes speciális ültetőközeget vásárolni.

A cserépbe tegyünk egy réteg vízelvezető réteget, majd 3-4 centiméter földet, ezután következhet maga az átültetés. Az érzékeny szobanövények számára a földlabdás módszer az ideális: az eredeti kaspóból egyben, gyökerekkel, földdel együtt vegyük ki a virágot, majd egy az egyben helyezzük át új helyére, végül pedig friss virágfölddel egészítjük ki. Ezután alaposan öntözzük be, a leülepedett ültetőközeget később pótoljuk ki, hogy szép egyenletes legyen a felszíne. Ne töltsük azonban a földet teljesen az edény pereméig, így megakadályozzuk az öntözővíz kiömlését. Ültetés közben érdemes ellenőrizni a gyökerek állapotát, a sérült és elhalt részeket távolítsuk el.

Ültetés után egy hónapig ne adjunk a növénynek tápoldatot, mert kiégetheti. Elsősorban világos, de ne közvetlenül napfénynek kitett helyet keressünk a zöld házi kedvenceknek. A legtöbb szobanövénynek jót tesz az is, ha nyáron a szabadban lehet.

A nagyméretű cserépben lévő, idősebb növényeket azonban nem célszerű megbolygatni, végezzünk inkább csak felszíni talajcserét, azaz a felső réteg helyére tegyünk friss virágföldet.

Kiemelt képünkön: A kerámia előnye, hogy abban jobban kap levegőt a növény gyökere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában