összegzés, előretekintés

2021.05.31. 07:00

MURABA: Levonták a tavalyi év tapasztalatait és ismertették a 2021-es terveket

Megtartotta évi rendes ülését a MURABA Európai Térségi Társulás. A társulás tagjai Lendván tanácskoztak. A gyűlésen megvitatták az előző év szakmai és pénzügyi beszámolóit, elfogadták a könyvvizsgálói jelentést. Egyúttal ismertették a 2021-es munkatervet és költségvetést.

Polgár Patrícia

Fotó: VN/PB

Múlt héten a felügyelőbizottság ülésezett Szentgotthárdon, ez előzte meg a társulási ülést, mellyel kapcsolatban Papp Bálint, a MURABA Európai Térségi Társulás elnöke elmondta: az idei projektjeiknek három fő iránya van: a fenntarthatóság, az ifjúság elérése és a turizmus. Az év második felében a fenntarthatóság jegyében a Térségi Társulás nemzetközi fenntarthatósági konferenciát hoz Szentgotthárdra.

Ennek kapcsán a részt vevő országokban jól bevált környezet védelmi és a fenntarthatósági gyakorlatokat összegyűjtik, a tapasztalatokat és az észrevételeket pedig e-book formájában osztják meg a nagyközönséggel. Ebben az évben is tenni szeretnének az ifjúságért. Azokat a fiatalokat szeretnék elérni, akik valamilyen oknál fogva nem is dolgoznak, de nem is tanulnak. Őket visszaintegrálnák vagy a munka, vagy a tanulás világába egy mentorhálózat segítségével. A hálózat lehetőséget biztosítana arra, hogy más országokban is bepillantást nyerhessenek a tanult vagy elsajátítandó szakmájukba.

Az Erasmus+ pályázatával a fiatalok társadalmi és közösségi aktivitását szeretnék növelni. Azon dolgoznának, hogy minél több fiatal mondja el az őket érintő jelenségekkel, problémákkal kapcsolatos meglátásait, akár egy ifjúsági konferencián. A projekt csúcsa egy határon átnyúló, a térségben egyedülálló, állandó ifjúsági tanács megalapítása lesz majd. A projektek nyertes pályázatok esetén az év közepén startolnának, előbbi kettő, utóbbi egy éven keresztül tartana. Mindemellett októberben egy ifjúsági kerekasztal-beszélgetésen hallgatnák meg a fiatalságot. A fenntarthatósági pályázat hamarosan indul, az ifjúságot érintő projektek beadványai azonban még elbírálásra várnak.

A szlovén–magyar határtérségben dolgozó kollégáival közös turisztikai naptár létrehozásán dolgozik a MURABA Európai Térségi Társulás, de elindítanak egy marketing-videós kampányt is, melyben rövid kisfilmekkel szeretnék népszerűsíteni a térséget. Papp Bálint hozzátette: az évben a társulás legfontosabb törekvése, hogy a projekteket célba juttassák.

Emellett folytatni és bővíteni kívánják „Motivage” programjukat, melyben az idősebb korosztály egy karórához hasonló, házi segítségnyújtó berendezést kap, ami 24 órán keresztül vizsgálja az élettani funkciók at és jelzi azok eltéréseit a szakemberek felé. A projektet szeretnék Lendvára is eljuttatni, illetve Szentgotthárdon a már elöregedett berendezést lecserélni.

Kiemelt képen: A MURABA Európai Térségi Társulás nemzetközi ülését a szentgotthárdi felügyelőbizottsági tanácskozás előzte meg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában