életmódi

2021.05.15. 07:00

Mutatunk pár tippet, hogyan varázsolhatjuk széppé és üdévé az arcbőrünket

Zubrits Eszter kozmetikus vallja: a jó reggeli és esti rutin megválasztásával bőrünk öregedését is megelőzhetjük. A több lépés több kozmetikumot igényel. A pluszköltségekkel azonban bőrünk szépségébe fektetünk.

Polgár Patrícia

20210507, Zubrits Eszter kozmetikus, Bőrápolás témában mutat olajokat, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A nagyon tudatos bőrápolók a krémek helyett az egy-egy összetevőt koncentráltabban tartalmazó szérumokra esküsznek. Eszter azok számára, akik nem akarnak olyan mélyen elmerülni a hatóanyagok útvesztőjében, ajánlja: nézzék meg, hogy a termék leírása melyik bőrtípusra javasolja a készítményt.

A jól végzett bőrápolás alapja, hogy tudjuk, melyik bőrtípusba tartozunk. A kozmetikában alapvetően négy bőrtípust (normál, vízhiányos, zsírhiányos, zsíros) különböztetnek meg. Amikor már tisztában vagyunk a bőrtípusunkkal, összeállíthatjuk az ápolásához legalkalmasabb termékekből álló rutint. Ehhez kezdetben nyugodtan kérjük szakember segítségét. Reggel se hagyjuk ki a lemosó használatát, ezzel távolíthatjuk el a felesleges zsírt és faggyút a bőrről.

– Az esti és a reggeli lemosó megegyezhet – jegyzi meg Eszter. Este, főleg, ha sminkel az ember, érdemes olajos lemosó használata után egy nem olajos alapúval még egyszer lemosni az arcbőrt, ugyanis az olaj eltömíti a pórusokat.

Lemosás után következhet a tonizálás. A kozmetikus elmondja, eredetileg a tonikokat arra fejlesztették ki, hogy visszaállítsák a bőr ph-ját. Sokan rossz tonikot használnak rosszul – hajlamosak a pattanásos bőrt alkoholos tonikkal áttörölni, ezzel azonban rontanak annak állapotán. Mindkét rutin része lehet a hidratáló, bár sokan reggelente kifejezetten nem szeretik a krémet magukra kenni, mert hajlamos tőle kifényesedni az arcbőr. A krém kitűnően helyettesíthető szérumok használatával. Tökéletes hatást azonban az összes lépés alkalmazásával érhetünk el – különösen, ha ezek egy termékcsaládból kerülnek ki. Ellenben pénztárcánk megköszöni, ha a szérumot és a hidratálót nem egyszerre, hanem váltva használjuk.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fényvédő használata. Eszter szerint ezt is érdemes beépíteni a reggeli rutinba – kisebb mennyiségben még télen is –, hiszen ezáltal is gátolhatjuk az öregedést. És ha már öregedés: a kozmetikus hangsúlyozza, a ránctalanítót 25 éves kor alatt érdemes kerülni, mivel ha túl korán hozzászoktatjuk a bőrt a ráncok kialakulásának meggátolásáért felelős összetevőkhöz, később, a tényleges barázdák kialakulásánál sokkal nagyobb dózisban lesz szüksége a bőrnek rá. Ilyen krémet pedig nem biztos, hogy találunk a piacon.

Úgy látja, sokan több szempontból sem foglalkoznak kellő mértékben a bőrük egészségével: költségesnek és macerásnak gondolják a beszerzést és az alkalmazást, illetve tanácstalanok abban, hogy mégis mi az, amire szükségük van – ebben a szakemberek mindenki rendelkezésére állnak.

– Ami semmiképpen nem elhanyagolható, az a lemosás. Ezzel a lépéssel távolíthatjuk el megfelelően a nap során az arcunkra lerakódott koszt. Ezt követően felvihetjük a hidratálót és a fényvédőt. Jó lenne, ha legalább ezt a három alaplépést mindenki alkalmazná – jegyzi meg.

Nem szabad, hogy a mindennapi rutin részévé tegyük, de hetente-kéthetente egyszer nem árt, ha leradírozzuk az arcbőrt, így eltávolítjuk az elhalt hámsejteket. Az arcradír lehet apró szemcséket tartalmazó készítmény, de peeling is, ami enzimeket tartalmaz. Ezt tíz percig a bőrön hagyva szintén eltávolíthatók az elhalt hámsejtek a bőrünkről – magyarázza, de azt hozzáteszi: ez nem összekeverendő a hámlasztással, amit kizárólag télen lehet végezni a napsugárzás káros hatásai miatt.

Kiemelt képünkön: Zubrits Eszter azt mondja: a krém kitűnően helyettesíthető szérumok használatával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában