Frissen Vasból

2021.05.07. 09:22

Németből érettségiztek – Kőszegi iskolában jártunk, a diákokat és az igazgatót is kérdeztük

Ma reggel országszerte megkezdődött a nyelvi érettségik második napja, a diákok némettudásukról adhatnak számot. A Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjaitól és Mesterházy Balázs igazgatótól is érdeklődtünk, mire számítanak a mai feladatokkal kapcsolatban.

Tóth Dóra

Német érettségi - 2021

Fotó: Ohr Tibor

Az írásbeli érettségik ötödik, pénteki napján a kőszegi intézményben húsz diák kezdte meg a vizsgáit. Közülük kérdeztünk kettőt, milyen gondolatokkal állnak neki a feladatlapnak.

Prím Evelin nem izgul annyira, negyedik osztály óta tanulja a nyelvet, így az is kézenfekvő volt, hogy németből érettségizik. Mint mondja, az online oktatás nehezítette a felkészülést, hiszen a számítógépen keresztül kevesebb információ jött át. Gyakorlásképpen a korábbi érettségiket és a tanár által küldött feladatokat oldotta meg. – Remélem, talán nem sikerül majd olyan rosszul a feladarsor – jegyzi meg.

Egy másik diák, Szabó Máté azért érkezett, mert az ötéves képzésen ez volt az egyetlen választható nyelv. Elmondja, hogy maximálisan felkészült, amennyire csak a körülmények engedték. Úgy érzi, az online oktatás a némettanulást befolyásolta a legkevésbé. Bár bizakodóan áll a kihívás elé, mégis emiatt izgul a legjobban.

Középszinten az érettségi időtartama egyébként 180 perc, egy negyedórás szünettel. A diákoknak szövegértési, nyelvhelyességi, hallás utáni és íráskészséget vizsgáló feladatokat kell megoldaniuk a nap folyamán, az elsőre és utolsóra 60-60, a második és harmadik feladatsorra 30-30 percet kapnak.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához, az angolérettségihez hasonlóan, mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a diákoknak kell gondoskodnia, a többi feladatsornál viszont semmilyen segédeszköz nem használható.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

Mesterházy Balázs igazgató mutatja a német tételeket tartalmazó dobozt
Fotó: Ohr Tibor

Mesterházy Balázs igazgató és Frank-Sziklai Márta történelem szakos, felügyelőként jelenlévő tanár érdeklődésünkre elmondták, ők is látják, hogy mennyire hiányzott a jelenléti oktatás a felkészítés szempontjából is. – A matematika és nyelvek esetén volt a legnehezebb dolga a szaktanároknak az online oktatás alatt – teszi hozzá a felügyelőtanár. Mesterházy Balázs pedig elmondja, bár sokaknak emeli a pontszámát a szóbeli, idén erre most nincs lehetőség, azoknak a diákoknak, akik viszont nem érik el a 25 százalékot, kötelező lesz a júniusi szóbeli.

Németérettségi

Az érettségik az első négy napon alkalmazott szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlanak a koronavírus-járvány miatt.

Német nyelvi vizsgára középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren jelentkeztek.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után a hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlap megoldása következik 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben felsorolt típusú feladatlapok szerepelnek, ugyanabban a sorrendben, a feladatok megoldására fordítható idő azonban 70, 50, 30 és 90 perc.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázónak kell gondoskodnia (a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható).

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában