Frissen Vasból

2021.05.18. 14:00

Vajon hogyan hatottak a veszélyhelyzeti korlátozások a testsúlyunkra? – Utánakérdeztünk

A pandémia heteiben és hónapjaiban többet tartózkodtunk otthon, kevesebb volt a mozgás, le kellett mondanunk a szervezett sportolási lehetőségekről is. A fotelben ülve, home office-ban a nassolnivaló is könnyebben az ember keze ügyébe kerül, mint az irodában. Vajon hogyan hatottak a veszélyhelyzeti korlátozások a testsúlyunkra?

Tersztyánszky Krisztina

Károly Róbertet edzi éppen Koszogovits Milán

Fotó: Unger Tamás

Répási Eszter dietetikus a kérdéssel kapcsolatban elmondja: – A NÉBIH, a Debreceni Egyetem és a TÉT Platform munkatársai 2020 májusában végeztek egy országos táplálkozási felmérést, ahol a kezdeti karanténidőszak hatásait vizsgálták. A felmérés során megállapították, hogy az alapvető fogyasztói szokások nem változtak, csak a vásárlási mód és a vásárlást befolyásoló tényezők. A tartós élelmiszerek előtérbe kerültek, és átlagosan 36 kilogramm élelmiszert halmozott fel a lakosság háztartásonként (ez a mennyiség két hétre elegendő élelmiszert jelent).

Volt, aki jól kihasználta az otthon töltött időt, és sikerült odafigyelnie az alakjára, de volt, aki testsúlygyarapodásról számolt be, így átlagosan egy kilogramm testsúlytöbbletet határoztak meg. A felmérés folytatása jelenleg is zajlik, hogy kiderüljön, a hosszú karanténidőszak milyen további eredményeket hozott.

A dietetikus saját tapasztalatairól is beszámolt: – Eddig is gyakran találkoztam a túlsúly vagy elhízás aktualitásával pácienseim körében, azonban a karanténidőszak némiképp megnövelte az érintettek számát. Ennek okai között ott van a felborult napi ritmus – a home office, az iskolák bezárása stb. – a tartós élelmiszerek, a gyors- és könnyen elkészíthető ételek előtérbe kerülése, valamint közrejátszik a bizonytalanság, a bezártság, az időhiány, illetve a csökkent fizikailag aktív idő is. A megfelelő testösszetétel visszanyerése és megtartása azonban mindenki számára elérhető kiegyensúlyozott táplálkozással, a megfelelő táplálkozási szokások kialakításával, valamint a lelki egészség támogatásával.

Koszogovits Milán személyi edző is találkozott már a bezártság következményeitől szabadulni vágyó ügyfelekkel, bár egyelőre csak a védettségi kártyával rendelkezők és a versenysportolók látogathatják a konditermeket. Az a véleménye, hogy a magyar lakosság amúgy is eléggé mozgásszegény életet él, és erre a pandémiával járó bezártság még rátett egy lapáttal.

Károly Róbertet edzi éppen Koszogovits Milán
Fotó: Unger Tamás

– A régi rendszeres kondizók mellett új arcok is megjelennek nálam ezekben a hetekben – számol be Milán. – Nem is csak a hízásról panaszkodnak, hanem az állóképesség romlásáról. Aki korábban hetente háromszor edzett, a több hónapnyi kihagyás után most nem ugyanazzal a lendülettel fogja újrakezdeni. Azt pedig tudni kell, hogy az izom nehezen jön és könnyen megy. Az egyéni edzettségtől függően legalább 3-4 hét, de akár több hónap is lehet, amire valaki visszanyeri a korábbi formáját.

Az edző hangsúlyozza, hogy az újrakezdésnél nagyon fontos a fokozatosság. Inkább lassabban, de biztonságosabban haladjunk, kinek-kinek az egészségügyi állapotát is figyelembe véve. A megfelelő edzésmódszer kiválasztása után nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy milyen genetikai adottságokkal rendelkezünk, és melyek azok a speciális területek, amelyekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy olvasóinknak milyen tapasztalatai vannak a karanténkilókkal kapcsolatosan, ezért indítottunk egy szavazást a vaol.hu oldalon. Megkérdeztük, hogy a karanténidőszakban mennyire változott meg táplálkozásuk. A válaszadók jelentős többsége (53 százalék) kendőzetlen őszinteséggel vallotta be, hogy bizony felkúszott néhány pluszkiló az elmúlt hónapokban, de hozzátették azt is: ezt minél hamarabb szeretnék leadni. 20 százalék úgy érzi, hogy bár nem sok mindent tett érte, de mégis jó formában van a karanténidőszak ellenére is. 16 százaléknak az élete szerves részét képezi a mozgás, és már a vírus előtt is odafigyeltek az étkezésükre, ezért esélyük sem volt elhízni. Végül a válaszadók 11 százaléka nem foglalkozott a súlyával, de látványosan biztosan nem hízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában