Frissen Vasból

2021.05.18. 10:20

Osztrák-magyar összefogás a Pinka-patakért

A Pinka-patak hosszútávú vízgazdálkodása áll egy osztrák-magyar interregionális projekt, az AquaPinka középpontjában. Magyarország és Burgenland tartomány partnerségével 2020 januárjában indult és 2022 szeptemberében fejeződik be a Pinka vizének hasznosítását célzó projekt.

vaol.hu

Fotó: magyarok.orf.at

A Pinka több helyen is átszeli az osztrák-magyar határvonalat és a patakot tápláló Rába is kedvelt a kenusok és a horgászok köreiben. „A határmenti folyó tiszta vize számos védett halfaj élőhelye. A Pinka-patak vizének ökológiai szempontokat is figyelembevevő hasznosítása csak a két ország együttműködésével, alapelvek közös meghatározásával és betartásával lehetséges. A projekt résztvevői közösen dolgoznak ki egy olyan koncepciót, mely alapján többek között vízierőművek és hallépcsők is épülhetnek“ – nyilatkozta Heinrich Dorner közlekedésért és tájrendezésért felelős tartományi tanácsos, egy a helyszínen történt szakmai bejárás alkalmával.

A magyarok.orf.at tájékoztatása szerint az elmúlt hónapokban történt úgynevezett hal-monitoring eredményeként a Pinkában élő 20 halfaj közül 8056 halat vizsgáltak meg a szakértők. Ezek közül a legnagyobb 50 cm, a legkisebb 5 cm volt. A projekt összköltsége 640.000 euró.

Kiemelt képen: Horgászok a Pinka-pataknál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában