Frissen Vasból

2021.05.11. 07:00

Öt évet ajánlottak az agresszív rabnak, aki összetűzésbe került egy őrrel a szombathelyi börtönben

Összetűzésbe keveredett az egyik rab az egyik őrrel tavaly a szombathelyi börtönben, bár senki sem sérült meg komolyabban, akár öt évet is érhet a vádlott meggondolatlansága.

Budai Dávid

A vádlott elismerte bűnösségét, de szerinte nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogyan azt a vádirat tartalmazta

Fotó: Cseh Gábor

Előkészítő ülést tartottak a Szombathelyi Járásbíróságon hétfőn B. D. ügyében, akit az ügyész hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és folytatólagosan elkövetett rongálás vétségével vádolt meg.

Mint az az ismertetett vád­iratból kiderült, tavaly februárban a büntetését töltő vádlott rendkívüli pszichológusi meghallgatását végezték, miközben agresszív lett. Emiatt a körletfelügyelői feladatokat ellátó bv. őrmester – a későbbi sértett – felszólította a vádlottat, hogy lépjen vissza a zárkába, hogy annak biztonsági rácsát be tudja zárni.

A vádlott elismerte bűnösségét, de szerinte nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogyan azt a vádirat tartalmazta
Fotó: Cseh Gábor

A vádlott ennek eleget is tett, azonban amikor az őr rá akarta fordítani a kulcsot, a vádlott a rácsot megragadta és két kézzel kifelé nyomta. Mindeközben azzal fenyegetőzött, hogy megöli az őrt, majd többször arcon köpte, és megpróbálta megütni is, végül megragadta az őrmester karját, és berántotta a rácson. Az őr próbálta megbilincselni a vádlottat, de miután ez nem sikerült, bezárta a zárkaajtót, és segítséget kért.

A dulakodás következtében könnyű, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A helyszínre érkező felügyelőket a vádlott, egyik kezében egy grafitceruzával, másik kezében egy fémkanállal, azzal fenyegette, hogy aki bejön a zárkába, azt megöli. A kezében tartott tárgyakat a vádlott felszólításra letette, majd megbilincselve az egészségügyi épületbe kísérték. Vizsgálata során – azért, hogy ellátását megakadályozza – a vádlott ismét agresszívvé vált, az időközben megjelenő vezető reintegrációs tisztet azzal fenyegette meg, hogy szabadulását követően megöli és rágyújtja a családjára a házát.

Mindezeken túl B. D. rongálásaival csaknem 184 ezer forintos kár okozott, amelynek egy része időközben megtérült. A nyolc osztályt végzett vádlott nem először került összetűzésbe a törvénnyel, gondnokság alatt áll, és mint az a felolvasott szakértői véleményből kiderült, személyisége énközpontú, indulatkezelése rossz, problémamegoldó képessége alacsony, felelősséghárító, agresszivitásra hajlamos.

Az ügyész, amennyiben B. D. teljes körűen beismeri az ellene felhozottakat, és lemond a tárgyalásról való jogáról, öt év fegyházban végrehajtandó büntetésre tett indítványt. A szegedi börtönből távkapcsolással bejelentkezett többszörös visszaeső vádlott beismerte bűnösségét, csak szerinte nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogyan azt az ügyész ismertette. Ő az őr fenyegetése miatt viselkedett agresszíven, de azt tagadta, hogy hozzáért volna, és szerinte a rongálás sem egészen úgy és ott történt, ahogyan azt a vádirat tartalmazta. Dr. Tihanyi Márk bíró így végül nem fogadta el a vádlott beismerő vallomását, hiszen több részletet is tisztázni kell még, ezért tárgyalást rendelt el az ügyben, amelynek során az összes érintettet meghallgatják majd, és a rendelkezésre álló kamerafelvételt is megtekintik. Az első tárgyalás június 7-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában