Frissen Vasból

2021.05.27. 18:43

Rabok törtek-zúztak a szombathelyi börtönben, most ítéletet hirdettek az ügyükben

Száz-, illetve százhúsz napi tétel megfizetésére kötelezte a bíróság azt a két fogvatartottat, akik még tavaly törtek-zúztak a zárkájukban. Mindkét rab elfogadta az ítéletet, így azok jogerőre emelkedtek.

Budai Dávid

Törvényszék rongálás, 20210527, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Két rab – egymástól függetlenül – rongálta meg a szombathelyi börtön berendezését még tavaly, mindkét ügyben tegnap tartott előkészítő ülést a Szombathelyi Járásbíróság, és minkét esetben még aznap meg is született a jogerős ítélet.

O. J. 2020 áprilisában szándékosan betörte az ablaküveget a zárkájában, és az ablak kilátásgátló pántjait is kifeszítette a falból, ezzel pedig több mint 80 ezer forintos kárt okozott a büntetés-végrehajtási intézetnek, amely nem térült meg. A bíróság az ügyben már korábban büntetővégzést hozott, amelyben a rongálás vétségéért száznapi tétel pénzbüntetés megfizetését szabta ki, miközben az egynapi tétel összegét – tekintettel a fogvatartott anyagi körülményeire – a törvényi minimumban, ezer forintban állapította meg.

A szombathelyi börtönből távkapcsolás útján bejelentkező rab szemmel láthatóan gyorsan túl akart lenni az egészen, azt is nehezen viselte, hogy dr. Csik Attila bíró ismertesse az eljárás részleteit. Így aztán senki nem lepődött meg azon, hogy lemondott a tárgyalásról való jogáról, elismerte a terhére rótt cse­lekményt, tudomásul vette a büntetővégzésben foglaltakat, vagy­is a kirótt százezer forintos büntetést.

A másik fogvatartott, T. M. – aki azóta már a váci fegyház vendégszeretetét élvezi, így őt onnan kapcsolták – tavaly márciusban dühöngött a szombathelyi börtönben. Egy éjszaka a zárkájában található vécécsészét, a vécé ajtaját, a kézmosót és a tükröt törte össze, megbontotta a csempét, és kitörte az asztal egyik lábát is. A rongálással 130 ezer forintos kárt okozott az intézetnek.

Miután ebben az ügyben is született korábban büntetővégzés, amit a vádlott elfogadott, ezúttal is gyorsan végeztek. Neki tettéért 120 napi tétel (szintén napi ezer forinttal számolva) pénzbírság megfizetésével kell felelnie, illetve az ő esetében felvetődött némi bűnügyi költség is, amit szintén meg kell fizetnie. Fontos kiemelni, hogy a két vádlottra kiszabott bírság, a cselekményükért járó büntetés, az okozott kár – abban az esetben, ha a vádlottak fizetnek, nem pedig leülik a bírság összegét – nem ezekből az összegekből térül meg, azt a büntetés-végrehajtási intézet egy külön eljárásban, polgári peres úton hajthatja be a két fogvatartotton.

Kiemelt képünkön: Dr. Csik Attila bíró tárgyalta mindkét ügyet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában